Vi bruger cookies

Vi bruger cookies til at integrere med vores videoudbyder og til at lave anonymiseret statistik over trafikken på vores hjemmeside.
Cookies er små tekstfiler, som kan bruges af websteder til at gøre en brugers oplevelse mere effektiv. Loven fastslår, at vi kan gemme cookies på din enhed, hvis de er strengt nødvendige for at sikre leveringen af den tjeneste, du udtrykkeligt har anmodet om at bruge. For alle andre typer cookies skal vi indhente dit samtykke.

Dette websted bruger forskellige typer af cookies. Nogle cookies sættes af tredjeparts tjenester, der vises på vores sider. Du kan til enhver tid ændre eller tilbagetrække dit samtykke fra Cookiedeklarationen.

Læs mereLuk

Statistik cookies hjælper webstedsejere med at forstå, hvordan de besøgende interagerer med hjemmesider ved at indsamle og rapportere oplysninger anonymt.

Unge til temadag om bæredygtighed: "Det var lidt af en øjenåbner"

Hvordan skaber vi fremtidens bæredygtige byer? Det spørgsmål skulle mere end 300 elever fra Falkonergårdens Gymnasium forleden diskutere på Urban Sustainability Lab under Bispeengbuen.

Der var livlig debat og en høj stemning, da flere end 300 gymnasieelever 15. september brugte skoledagen på at diskutere og engagere sig i bæredygtig lokal byudvikling ved Urban13 under Bispeengbuen på Frederiksberg.

Det er Urban Sustainability Lab, der i tæt samarbejde med Urban13, Frederiksberg Forsyning, Frederiksbergfonden og Sustainable Now, havde inviteret 1. g. elever fra Falkonergårdens Gymnasium og HF-kursus til temadag om bæredygtighed.

Her kunne eleverne blive klogere på lokal bæredygtighed i byerne og i fællesskab udvikle idéer og grønne løsninger, der fremmer det gode bæredygtige byliv på tværs af generationerne.

FN vurderer, at 70 % af verdens befolkning i 2050 vil bo i byer. Frederiksberg Kommune er ikke nogen undtagelse i forhold til den globale trend.


Ved ankomsten til Urban13 blev eleverne delt ud i 16 hold, hvor de skulle engagere sig i workshops. Ved hver workshop stod en undervisere klar til at tage imod de unge og klæde dem på med viden om alt fra social bæredygtighed, klima og det grønne, den bæredygtige by og økonomisk bæredygtighed.

Forinden havde eleverne modtaget undervisning i nogle af emnerne og udvalgt den workshop, som de ville engagere sig i.

Undervejs blev eleverne på deres workshop præsenteret for bæredygtige løsninger, produkter og tiltag, der alle understøtter det lokale, bæredygtige liv.

Eleverne skulle herefter i fællesskab komme med idéer og løsninger indenfor det specifikke tema, de hver især arbejdede med.

På ingen måde kedeligt
To af eleverne, Pippi og Sara på begge 16 år, deltog i en af de workshops, der handlede om kost og madspild. De går på Falkonergårdens Gymnasium under Team Danmark-ordningen og fik masser af spændende viden med sig hjem om kost og vigtigheden af at handle mere bæredygtigt.

”Det var super fedt at høre mere om mad og madspild. Vi dyrker begge sport og fik virkelig meget ud af det. Det var lærerigt og slet ikke kedeligt. Underviseren var også rigtig god til at formidle stoffet på et højt fagligt niveau, hvor alle kunne være med. Vi lærte en del om madspild og om sund og bæredygtig kost. Vi fandt også ud af, at det er rigtig godt at drikke rødbedesaft, for det fremmer ens præstation, og det er jo godt at vide for sådan nogle som os,” fortæller Pippi.

I hverdagen fylder tanker om lokal bæredygtighed i byerne ikke særlig meget for hverken for Sara eller Pippi. Men temadagen med workshops, aktiviteter og grønne videns-zoner satte alligevel nogle tanker i gang.

”Jeg ligger ikke vågen om natten og spekulerer over bæredygtighed. Men jeg hører ind i mellem nogle skræmmende ting i nyhederne om klodens dårlige tilstand og ødelæggelse af naturen, der sætter nogle tanker i gang om. Min mor går meget op i bæredygtighed, og jeg sorterer også mit affald. I perioder gør jeg ekstra meget for at leve bæredygtigt, men jeg kommer tit tilbage til de gamle vaner. Men vi synes, at det har været en øjenåbner i dag. Så fremover tror jeg, at mange af os, der har været her i dag, vil tænke og handle meget mere bæredygtigt fremover, det er jeg sikker på,” siger Sara.

Vil ikke droppe kød
Jonas og Noah går også elever på Falkonergårdens Gymnasium. De var også begejstrede for at bruge skoledagen på Urban Sustainability Lab.

”Det er super spændende at få mere indblik i klimaproblemerne og lære om bæredygtighed, og hvordan man aflaster miljøet og kan genanvende ting, så man ikke belaster miljøet og naturen så meget. Derhjemme prøver vi også at købe økologisk og danske varer, selvom det kan være svært at gennemskue på etiketterne, hvor i verden produkterne er dyrket,” forklarer Jonas.

Noah vil også fremover gøre mere for at hejse det grønne flag. Men kødet dropper han ikke.

”Det er super fedt, at vi unge lærer mere om klimaet, og hvordan vi lever mere sundt og kreativt i hverdagen, så det også bliver sjovt at leve grønt og bæredygtigt. På vores workshop lavede vi en brainstorm, så cuttede vi ideerne ned og kom konkrete forslag og løsninger til de dilemmaer, vi arbejdede med. Vi kom også frem til, at det er bedre for miljøet at spise mere plantebaseret. Jeg har nu ikke tænkt mig at stoppe med at spise kød, som ikke er godt for C02-udledningen. Havregryn skulle være en god og sund erstatning, så det vil jeg spise mere af.”

Kårede de bedste løsninger
Om eftermiddagen var der et åbent idé-laboratorium. Her kunne lokale aktører fremvise produkter og løsninger, der fremmer det bæredygtige liv. Der var også fri adgang for offentligheden.

De unge stod også klar foran deres workshop-stande, hvor de skrev og fremviste løsninger og resultater fra formiddagens forløb.

En ekstern jury bestående af blandt Frederiksberg Forsyning, Frederiksbergfonden samt elever og lærere fra Falkonergården havde fået til opgave at kåre de bedste løsninger på bæredygtige dilemmaer, som eleverne havde arbejdet med.

Inden eleverne fik fri kom juryen på podiet og annoncerne temadagens vindere. 

Det blev
holdet fra workshop 2, som Frederiksberg Forsyning stod i spidsen for, der blev kåret som dagens vindere. De unge havde fået til opgave at finde konkrete løsninger til et hverdagsliv med en bæredygtig levestil, der reducerer C02-udledningen.

Eleverne fra vinderholdet foreslog blandt andet, at man bruger hamp ved tøjproduktion. Teamwork, evnen til at formidle viden og præsentere deres løsningsforslag i et flot visuelt design lå også til grund for juryens valg.

Kontaktperson på Falkonergårdens Gymnasium, Rikke Krogh Hansen, er med i skolens grønne udvalg. Rikke var med på temadagen og glædede sig over de unges engagement i bæredygtighed.

"Vi er rigtig glade for at vise vores 1.g´ere, at bæredygtig er vigtigt. Der var rigtig mange flotte workshops i dag og gode præsentationer. Mit indtryk er, at alle de unge fik rigtig meget ud af det på mange måder. Det er første gang, at eleverne er med til en dag om bæredygtighed i den her størrelse og i det her format. Der er et par ting, vi vil evaluere på med lærerne og arbejde videre på at gøre bedre, men det er gået rigtig godt. Og vi glæder os til at gøre det igen."

Læs mere om Urban Sustainability Lab og deres visioner og formål her
 

Der var travlt ved bordene i de forskellige workshops, hvor eleverne blev klogere på en bred vifte af emner indenfor bæredygtighed og dens dilemmaer.
Der var travlt ved bordene i de forskellige workshops, hvor eleverne blev klogere på en bred vifte af emner indenfor bæredygtighed og dens dilemmaer.
Foto: Eva Tangø-Brandt
Urban Sustainability Lab var en øjenåbner for både Sara og Pippi, der begge vil leve mere bæredygtigt i fremtiden
Urban Sustainability Lab var en øjenåbner for både Sara og Pippi, der begge vil leve mere bæredygtigt i fremtiden
Eva Tangø-Brandt
Min mor går meget op i det, og jeg sorterer også mit affald. I perioder gør jeg ekstra meget for at leve bæredygtigt, men jeg kommer tit tilbage til de gamle vaner. Men vi synes, at det har været en øjenåbner i dag
Sara, 16 år
Elev på Falkonergårdens Gymasium under Team-Danmark
Eleverne havde skrevet og tegnet deres bud på forskellige bæredygtige idéer og løsninger på store hvide ark papirer, der hang under Bispeengbuen ved Urban13
Eleverne havde skrevet og tegnet deres bud på forskellige bæredygtige idéer og løsninger på store hvide ark papirer, der hang under Bispeengbuen ved Urban13
Foto: Eva Tangø-Brandt
Jonas og Noah har ikke tænkt sig at droppe at spise kød, men de har fået øjnene op for, at plantebaseret kost er både fiberrig og nærende.
Jonas og Noah har ikke tænkt sig at droppe at spise kød, men de har fået øjnene op for, at plantebaseret kost er både fiberrig og nærende.
Foto: Eva Tangø-Brandt
Der var masser af liv og diskussioner under Bispeengbuen hos de mere end 300 unge elever fra Falkonergårdens Gymnasium var til temadag om bæredygtighed
Der var masser af liv og diskussioner under Bispeengbuen hos de mere end 300 unge elever fra Falkonergårdens Gymnasium var til temadag om bæredygtighed
Foto: Eva Tangø-Brandt