Valgdebat skudt i gang på Skolen på Nyelandsvej
Mandag blev valgkampen for alvor skudt i gang, da markante politikere på tværs af fløjene var inviteret til politisk debat på Skolen på Nyelandsvej. Her sad forventningsfulde elever fra 8. og 9. årgang klar med skarpe spørgsmål om alt fra topskattelettelser til klima og unges trivsel.
Det var et par friske årgange, der var mødt op til debat. De ved nemlig, hvad det handler om. For et år siden sad de også over for et politisk panel, dengang forud for Kommunalvalget 2021. Her var der bred enighed om, at politikerne havde tendens til at sige det, som de unge gerne ville høre - sådan skulle det ikke være denne gang. Derfor havde eleverne forud for debatten arbejdet med politik i samfundsfag og bl.a. udarbejdet en række spørgsmål, som kunne bidrage til dagens debat. Og tankerne har været mange blandt eleverne, for hvad er egentlig det vigtigste at diskutere? Det satte en af eleverne nogle ord på:
”Nok klima og det der økonomi. Fordi det er noget, der skal gøres noget ved nu. Jeg forventer også at politikerne har nogle klare svar. Noget vi kan bruge til noget. Sidst (ved kommunalvalgsdebatten, red.) sagde de måske mere bare det, vi gerne ville høre. Jeg vil gerne have at de siger, hvad de mener og hvad de rent faktisk kan gøre.”
Hvordan forløb debatten?
Eleverne på Skolen på Nyelandsvej er optaget af, at politikerne skal være konkrete og løsningsorienterede, og det var ikke umiddelbart den oplevelse alle sad med efter dagens debat. Der er fortsat en oplevelse af, at politikerne talte de unge efter munden og brugte mere energi på at fremlægge mangler i deres modstanderes politik. Flere elever har også bemærket, at politikerne sad med deres mobiler undervejs i debatten og et par enkelte gange blev der gjort grimasser, når der blev sagt noget, hvor der opstod uenighed.
Betyder karakterer egentlig noget?
Omvendt var det dog meget interessant da dagens ordstyrer, skolebestyrelsesformand Rasmus Baastrup, spurgte ind til de unges trivsel, vel at mærke til de unge selv. Karakterer, eksamen og konkurrencen blandt eleverne blev italesat, og flere gav udtryk for at både karakterer, men også sociale medier, i høj grad påvirker de unge i en negativ grad, netop fordi det hurtigt kan opleves som en konkurrence mellem eleverne.
Også her er der politiske forskelle. Emil Samaras fra Enhedslisten var meget optaget af at afskaffe karakterer, mens Nikolaj Bøgh, Konservative, var mere fokuseret på at se karakterer som en guide til den enkelte elevs videreudvikling - forudsat at der selvfølgelig er gode lærere, der er opmærksomme på, at karakteren ikke kan stå alene.
En skole med traditioner
På Skolen på Nyelandsvej er der stor opmærksomhed på traditioner, og mon ikke vi kan forvente at politiske debatter som denne vil blive en tilbagevendende begivenhed. Skoleleder Maike Raahauge er meget optaget af, at vi klæder de unge mennesker på.
”Vi træner vores unge mennesker til at blive demokratiske medborgere, der bliver i stand at deltage i samfundet og demokratiet. Selvom de ikke på nuværende tidspunkt ikke har stemmeret, oplever vi, at de har en stor lyst til at høre og lære mere om de politiske spørgsmål og dagsordener, der er.”
Morten Bjerre Jørgensen er lærer på Skolen på Nyelandsvej.
De medvirkende er alle opstillet til folketingsvalget:
Nikolaj Bøgh, Det Konservative Folkeparti
Ruben Kidde, Radikale Venstre
Emil Samaras, Enhedslisten
Jan E. Jørgensen, Venstre
Ida Auken, Socialdemokratiet
De havde alle sagt ja til at deltage, inden valget blev udskrevet og tog sig tid til at debattere med de kommende generationer af vælgere.