Følelserne og tårerne fik frit løb på Frederiksberg hovedbibliotek
I 2023 er det 100 år siden, at den store nordiske forfatter Edith Södergran døde af tuberkulose i en alder af 31 år.
Edith Södergran efterlod sig en digtsamling, som har gjort hende til en pioner inden for den lyriske modernisme og ekspressionisme i Norden.
Mandag 28. november fandt Edith Södergrans visionære og gribende digte vej til Frederiksberg Hovedbibliotek med forestillingen "100 år med Edith Södergran - i musik og ord".
Foran en udsolgt bibliotekssal sad publikum klar til at høre den finlandssvenske skuespiller, Stina Ekblad, og den herboende, svenskfødte sanger og komponist Anna Kruse, i deres musikalske fortolkning og oplæsning af Södergrans lidenskabelige digte.
Anne Kruse og Stina Ekblad har begge en dyb kærlighed til Södergran. De to kunstnere har udgivet flere anmelderroste albums med fortolkninger af Södergrans digte, som er oversat til mere end 30 forskellige sprog.
Arrangementet fandt sted som en del af Frederiksberg Musikhøjskoles 90 års jubilæumsår, hvor musikhøjskolens aftenskole i samarbejde med Biblioteket Frederiksberg kaster lys på samspillet mellem ord og musik.
Det var også leder af byens musikhøjskole, Clara Vuust, som bød velkommen, inden hun trygt overlod scenen til Stina Ekblad, Anna Kruse og to af dansk jazz’s dygtige musikere, Nicholas King og Jeppe Holst.
Hjertegribende stemme fra en svunden tid
Den følgende time skulle Ekblad og Kruse bringe deres forventningsfulde publikummer på en bevægende rejse ind i digterens tidløse tanker.
Det var hjertegribende at opleve Stina Ekblad stå på scenen med en rød bog med Södergrans digte knugende i hånden, som en mor aldrig slipper kærligheden til sit barn, alt imens stemmen fra den svunden tid kom forbi og talte til os om menneskets længsler og evige søgen efter livets mening.
Flere blandt publikum måtte ty til lommetørklæderne, da Stina Ekblad med en sjælden ynde og skrøbelighed fik tiden til at stå stille i den tætpakkede bibliotekssal, når hun med kraft og ærefrygt reciterede Södergran-digte som ”Landet som ikke er” og ”Trumf at være til”.
Ekblad satte med sine meget personlige fortolkninger af Södergrans digte én gang for alle en tyk streg under, hvorfor hun er en af Sveriges mest betydningsfulde skuespillere og tillige et kendt navn i Danmark gennem hendes medvirken i utallige danske TV-serier og film.
Skuespiller eller ej. Det ville være en hovedløs gerning for enhver - også for Ekblad - at forsøge at gøre Södergrans sjæl og tanker nærværende uden at nære en ægte og dybfølt kærlighed til den finsk-svenske kvinde, der døde fattig og syg af tuberkulose.
Edith Södergran ville – hvis hun levede – gøre Ekblad stor ære for hendes optræden. Og mon ikke kærligheden og respekten mellem dem går begge veje.
Har mere på hjertet end kvindekamp
Edith Södergran har mange kvindelige læsere, siges der. Måske fordi det feministiske flammesværd og udforskningen af kvinderollen, frihed og identitet er et gennemgående tema i forfatterskabet.
Det kvindelig køn, hvor flertallet tilhørte de ældre generationer, var også talrigt repræsenteret blandt publikum til aftenens udsolgte Södergran-koncert.
Den finsk-svenske digter, der blev født i 1892 i Sankt Petersborg, har dog meget mere på hjerte end kvinders kamp for frihed og ligeværd. Hun taler også om de store ting i livet. Om alle de store spørgsmål, som vi mennesker gennem alle tider har forsøgt at finde svar på. Hvorfor er vi født, hvad er livet, døden – og meningen med det hele.
Med sin inderlige, smukke sangstemme og velskabte kompositioner gjorde Anna Kruse budskaberne i Södergrans digte både aktuelle og nærværende for det moderne menneske. På trods af, at de er skrevet for mere end 100 år siden.
Anna Kruses og hendes to virtuose musikere spillede og sang sig direkte sig ind i hjerterne på publikum med et ufejlbarligt og sanseligt tæppe af ord, toner og rytmer, der gjorde mødet med Södergran til en uforglemmelig oplevelse. Hvad enten du er kender af hendes lyrik - eller tilfældigvis kom forbi bibliotekssalen denne kolde mandag aften i november 2022.
Velfortjent applaus fra publikum
I Sverige er læsning af Södergrans digte en del af pensum i folkeskolen. Undervejs blev de velspillede musikalske indslag krydret med små anekdoter og fortællinger om, hvorfor Ekblad og Kruse begge har været fascinerede af Södergran siden barndommen. Og aldrig har sluppet hende igen.
Samspillet mellem Södergrans to ”svensk-danske søstre”, fungerede rigtig godt på scenen og afslørede deres gensidige respekt for hinanden. Både som mennesker og professionelle kunstudøvere.
Aftenen blev rundet af med en lille halv times snak på scenen, hvor journalist og tidligere studievært på DR og TV2, Anja Bo, spurgte ind til Stina Ekblad og Anna Kruses forhold til digteren. Og hvorfor det moderne menneske kan finde inspiration, glæde og trøst i læsning af hende.
En bevægende aften på Frederiksberg Hovedbibliotek i selskab med Edith Södergran gennem musik og ord blev rundet af med en stor applaus fra et synligt begejstret publikum.
Hvorfor der ikke var flere unge mennesker tilstede i bibliotekssalen, kunne undre dem, der elsker at læse og gå på opdagelse i den store nordiske digters gribende poesi.
For i svære tider har alle - ung som gammel - brug for en kraftfuld stemme som Södergrans, der modigt griber efter stjernerne på himlen, når det ser mørkt ud – og som spreder håb og lærer os at være taknemmelige for det liv, vi har.
Ljusfälten
Jag har krafter. Jag fruktar ingenting.
Ljus är himlen för mig.
Går värden under -
jag går icke under.
Mina ljusa horisonter stå
över jordens stormande nat.
Träden fram ut det gåtfulla ljusfält!
Oböjlig väntar min kraft.
Edith Södergran, september 1918