Opråb til politikerne: Mere fokus på idrætslivet
I BK Ydun på Frederiksberg er medlemstallet steget konstant de senere år, og i dag kan vi kalde os for Danmarks 5. største klub. Kigger vi yderligere på idrætten i Frederiksberghallerne, finder vi vores kære venner fra Frederiksberg Idrætsforening (FIF). FIF ligger 3´er på listen over danske håndboldklubber med flest medlemmer.
Sammenlagt har de to klubber 1405 medlemmer i 2020. Det er en stigning på 549 håndboldspillere siden 2012 – og i dag har Frederiksberg 2 håndboldklubber i top 5 målt på medlemstal.
I håndboldklubberne render alle aldersgrupper rundt. Både børn, unge, voksne og ældre snører håndboldskoene, får sved på panden og danner venskaber og skaber relationer.
Ressourcerne mangler
Men de nødvendige ressourcer følger ikke med medlemsvæksten. På trods af årelange opråb til politikerne, er der stadig for lidt haltid og for dårlige styrketræningsfaciliteter. I forhold til det behov klubberne har, får vi cirka 60 procent af vores behov til børn og ungdom dækket.
I et notat fra DGI fremlagt i 2017 vises en liste over, hvor mange kroner der går til idrætten pr. indbygger i landets 98 kommuner. Her finder man Frederiksberg på en 78. plads. Frederiksberg Kommune bruger under 600 kroner pr. indbygger på idrætten – hvilket er mere end 3 gange mindre end listens nummer 1, Ishøj Kommune.
Ved opslag i facilitetsdatabasen.dk, som drives af Idrættens Analyseinstitut, kan man se, at ud af de 98 kommuner, var Frederiksberg Kommune i 2019 den kommune i landet med færrest håndboldhaller (20x40 bane) per indbygger, nemlig 7 styk til knap 104.000 indbyggere – og det er desværre ikke blevet bedre siden. Det betyder, at vi er på niveau med Langeland, der også har 7 haller, og at vi er et godt stykke efter Næstved og Roskilde, der har ca. 85.000 indbyggere hver, men henholdsvis hele 22 og 23 håndboldhaller. Og de 7 haller på Frederiksberg skal også dække anden idræt end håndbold, f.eks. basket og badminton.
De manglende ressourcer har den konsekvens, at vi er forhindret i at gå aktivt ud og vise håndbolden for børn og unge i daginstitutioner og skoler, da vi egentlig ikke kan tage flere ind på de fleste årgange. Det er ikke godt nok.
Der skal fokus på idrætslivet
I BK Ydun satser vi på bredden og har plads til eliten. En række yderst dedikerede og ambitiøse trænere og frivillige bruger utallige timer på at skabe gode sportsoplevelser uge efter uge. Idrætskulturen og miljøet, der skabes i håndboldverden, er til gavn for medlemmerne på flere parametre. Det er en skole i sig selv med stærke værdier. Håndboldspillerne tillærer sig en disciplin, fællesskabsfølelse og holdånd, som ikke findes andre steder.
I forbindelse med kommunalvalget håber vi, at politikerne vil sætte fokus på idrætslivet.
Hvis vi fortsat skal tilbyde bredde- og elitehåndbold til kommunens børn og unge i mange år fremover, kræver det politisk støtte og flere ressourcer.