Grønne virksomheder modtager priser
Det var borgerne på Frederiksberg, der havde indstillet de tre virksomheder. Sammen med æren modtog hver prisvinder også en skulptur udført af den lokale kunstner Carsten Fun Jensen.
Årets tema var ”Grøn omstilling og fremtidens virksomheder”. Og det er netop, hvad der kendetegner alle tre prisvindere. I forbindelse med overrækkelsen motiverede borgmesteren Frederiksberg Erhvervsråds valg af prisvinderne.
Falkoneren har talt med de tre prisvindere for at høre, hvad anerkendelsen fra byens borgere og kommunens erhvervsråd betyder for dem:
Frederiksberg Iværksætterpris – URBAN 13
I motiveringen for at give URBAN 13 årets iværksætterpris, lød det blandet andet: ”De har gjort en lidt ugæstfri plads under Bispeengbuen til et samlingssted for mange forskellige målgrupper – lige fra gadeidræt til spillested og senest et Væksthus, så pigerne også kan føle sig trygge og har lyst til at være der i dagligdagen. Læg dertil, at de også inviterer nye iværksættere indenfor til at tænke med på fællesskabs-tankegangen.”
For medstifter og direktør Alexander Stevns er prisen en dejlig anerkendelse af deres arbejde.
”At Frederiksberg Iværksætterpris går til en socialøkonomisk virksomhed som vores er også en anerkendelse af en type virksomhed, som ikke er styret af profit. Vi håber i øvrigt også, at prisen, på den brede klinge, vil sætte fokus på det vigtige arbejde med social bæredygtighed i vores byrum. I vores egen lokale sfære, så er Bispeengbuen jo diskuteret vidt og bredt. Men ligegyldigt om den skal forblive oppe, eller om den skal ned, så viser resultaterne med URBAN 13, at der, udover grønne eller blå initiativer, altså også bør investeres tid og kræfter i byens sociale liv, for at skabe sammenhæng og tryghed. Det er vigtigt at huske og anerkende, og det gælder over hele Frederiksberg,” fortæller Alexander Stevns.
Byen i Byen-prisen – Madklubben
”Madklubben er rykket ind på Frederiksberg på grund af deres kærlighed til byen.” Sådan indledte borgmesteren motivationen af Byen i byen-prisen. Motivationen gælder ikke kun kærlighed til byen, men også, at Madklubben ”bidrager til lokalmiljøet med job, flot restaurering af bygningerne, autentisk bymiljø og selvfølgelig fem forskellige muligheder for at stille sulten.”
Anders Aagaard, som ejer og er direktør for Madklubben – og som også bor på Frederiksberg, er stolt af prisen.
”Selvom Madklubben ikke eksisterer for at vinde erhvervspriser, er vores Byen-i-Byen pris alligevel en, som jeg personligt er stolt af. Det er en stor glæde for mig, at vores arbejde for at skabe sammenhæng mellem omgivelser, indretning og mad bliver anerkendt, og det er selvfølgelig et område, som vi vil fortsætte med at have fokus på. Med Madklubbens hovedkvarter og flertallige restauranter, nyder vi at være en del af det bybillede på Frederiksberg, som vi holder så meget af,” siger Anders Aagaard.
Frederiksbergs Grønne Erhvervspris – E.ON
E.ON er en virksomhed, der spiller en vigtig rolle i den grønne omstilling og fremtidens energiforsyning, og fx ses deres ladestandere rundt om i kommunen. ”Deres arbejde har en meget stor effekt i bestræbelserne på at opnå CO2-neutralitet. I dag kommer mere end 93% af den energi, E.ON producerer i Norden fra vedvarende og klimaeffektive energikilder,” lød det blandt andet i motiveringen.
Peter Jonsson, CEO, oplever Frederiksberg som en god kommune at drive bæredygtig virksomhed i.
”Alle os i E.ON er utrolig stolte af at have vundet Frederiksbergs Grønne Erhvervspris. Frederiksberg er god kommune at drive virksomhed i – ikke mindst, når man arbejder med bæredygtighed som os, da det er en kommune med meget fokus på grøn omstilling for både erhvervsliv og borgere. I vores fjernvarme-forretning producerer vi mere og mere grøn fjernvarme, fx ved brug af overskudsvarme, så her er der også fuldt fokus på at opfylde Danmarks fælles klimamål. Vi producerer desuden 15% af Danmarks biogas, som kan bruges til tung transport, opvarmning eller produktion og er med til at fortrænge naturgassen. At få en pris for vores daglige arbejde med at skabe grøn energi og gøre det muligt at køre i elbil, eltaxi og elbusser, giver alle os i E.ON ny energi og stolthed over det, vi arbejder for hver dag,” siger Peter Jonsson.
Artiklen er skrevet af Henriette Bendix, redaktør på Falkoneren.