Ældreområdet skal have fokus på borgerinddragelse og rekruttering
Ved valget 16. november fik Frederiksberg et nyt flertal, der ønsker at sætte en ny retning for kommunen de næste fire år. Jeg glæder mig til at bidrage til dette arbejde som ny formand for Ældre- og Omsorgsudvalget.
Meget er godt på Frederiksberg, også når det gælder ældrepolitikken. Men der er områder, hvor jeg ønsker at sætte en ny kurs.
Min vision på længere sigt er, at Frederiksberg skal være Danmarks bedste by at blive ældre i. Med masser af tilbud om bl.a. sport, kultur, debat og folkeoplysning til de mange, der kan leve en aktiv seniortilværelse. Og med en omsorgsfuld hjemmepleje og plejehjem, der føles mere som hjem end som institutioner, når kræfterne ikke længere rækker.
Den vision kan hverken vi i kommunalbestyrelsen eller kommunens dygtige medarbejdere gøre til virkelighed på egen hånd. Vi skal skabe en endnu bedre by for de ældre i samarbejde med dem, det hele handler om – nemlig seniorerne selv, og i nogle tilfælde deres pårørende.
Hvorfor ingen tradition for borgerinddragelse?
Mærkeligt nok har vi stort set ikke nogen tradition for borgerinddragelse på ældreområdet - modsat på børne- og skoleområdet, hvor den enkelte institution og den enkelte skole har sin egen bestyrelse. Det skal vi lave om på. Vi håber at kunne starte en dialog med seniorer og deres pårørende om, hvad de forventer af fremtidens ældrepleje. Maden på plejehjem er et godt eksempel - den får ikke så gode vurderinger i den seneste måling af tilfredsheden. Vi vil gerne have en dialog med borgere, pårørende, ledere og ansatte om det gode måltid, så vi kan få tilfredsheden højere op.
Det største problem på ældreområdet er, at der mangler sygeplejersker, SOSU-hjælpere og assistenter. Vi skal have alle gode ideer i spil for at klare den udfordring, så vi fortsat kan levere god service. Fx vil vi se på, om vi kan bruge kommunens anvisningsret til boliger til ansatte, så vi den vej rundt kan sikre en bolig, som er til at betale, til vores medarbejdere på bl.a. ældreområdet.
Vi skal også se på, om vi kan ansatte unge i fritidsjob til at tage sig af opgaver som rengøring eller nogle sociale aktiviteter. De kunne også stå for den årlige hovedrengøring til de svageste ældre, som vi ønsker at indføre. Eller måske skal vi til at se ud over landets grænser for at rekruttere.
Energipriserne stiger betydeligt, og det rammer nogle pensionister hårdt, fordi de ikke har ret meget at gøre godt med. Regeringen har afsat midler til at dække noget af regningen, og vi skal sørge for, at beskeden kommer helt ud til de relevante ældre, som kan søge om ekstra hjælp. Kommunen skal måske gå i partnerskab med frivillige organisationer, som kan hjælpe de ældre med at søge. Det har jeg bedt om, at vi drøfter som noget af det allerførste.