"Venstre vil ikke være det tynde øl"
I teorien er alt muligt. Hvis vælgerne vil det, kan han blive Frederiksbergs nye borgmester, siger Jan E. Jørgensen selv. På den anden side erkender han, at hvis man oddser på sandsynligheden for at se ham med borgmesterkæden om halsen, bliver man stillet en pæn gevinst i udsigt, hvis det skulle lykkes. Men borgmesterkandidaturet handler lige så meget om at råbe højt, at partiet ikke vil være det tynde øl til Konservative, som Jan E. Jørgensen også for nylig har udtalt i et interview til nyhedsmagasinet Danske Kommuner.
Hvad betyder det, at Venstre ikke vil være det tynde øl?
”Mit parti vil have indflydelse og der er ingen, der skal tage vores stemmer for en selvfølge. Og der har været et par situationer i valgperioden, hvor jeg er blevet lidt skuffet og hvor jeg ikke synes, at de Konservative har gjort sig klart, at de ikke har flertal alene. Når vi har en Konservativ borgmester, kan de sådan set takke Venstre for det. Vi har det afgørende mandat, så det er lidt underligt at man nogle gange har haft mere travlt med meget andet end at please os.”
Hvis Venstre ikke vil være det tynde øl, hvad vil I så være?
”Vi vil være dem, der sætter retningen sammen med andre partier. Der er områder hvor vi kan gøre det endnu bedre. Der har været udfordringer i Familieafdelingen, hvor jeg ikke synes Frederiksberg har haft grund til at være stolt af sig selv. Vi kunne godt ønske os mere valgfrihed i folkeskolen og opfylde flere forældres ønskes om at få deres børn ind på drømmeskolen ved at bløde op på stramme skoledistrikter og klassekvotienterne. Den valgfrihed vil vi også gerne have mere af på hjemmehjælpsområdet. En borger skal have bedre mulighed for at fravælge en ydelse, man er utilfreds med. Hvis man synes ens hjem minder om banegården med et rend af forskellige hjemmehjælpere, så skal man kunne vælge nogle andre.”
Men det kan man da allerede…
”Jo, men der er for lidt valgfrihed. Kommunen har kun indgået kontrakt med to private leverandører og hvorfor er det lige den kommunale hjemmepleje, der bliver tilbudt som standard? Der burde være mere at vælge imellem,” siger Jan E. Jørgensen.
For lidt tjek på hvad kommunen betaler
Jan E. Jørgensen nævner at Venstre og Konservative i budgetaftalerne løbende har aftalt at sende flere kommunale opgaver i udbud for at få tjekket om kommunen betaler den rigtige pris.
”Der har kommunen og borgmesteren ikke leveret. Vi har flere gange lavet budgetforlig med aftale om at konkurrenceudsætte op mod 33% af opgaverne, men det er nærmest faldet gennem tiden,” siger han og fremlægger tal fra Dansk Industri, som viser at Frederiksberg Kommune kun konkurrenceudsatte 27,2 % af de egnede udbudsopgaver i 2020.
Hvad har du selv gjort for at holde borgmesteren fast på aftalen undervejs?
”Jeg kan jo ikke give ham buksevand, men jeg har gentaget det på alle møder og i taler. Det er er dybt frustrerende.
Jeg tror, at når man sidder på magten og har gjort det i mange år, er der en risiko for at parti og administration smelter sammen og at man som politiker i for høj grad identificerer sig selv med systemet og i mindre grad med borgerne.
Hvis jeg bliver borgmester, vil jeg se mig selv som chef for en indkøbsforening, hvor opgaven er at skaffe borgerne den bedste service til den billigste pris og se stort på om det er nogen, der får løn af kommune eller en privat organisation,” slutter udfordreren fra Venstre.
Artiklen er skrevet af Jeanette Hougaard, redaktør på Falkoneren.
Fakta:
Jan E. Jørgensen er rådmand, formand for By- og Miljøudvalget og medlem af Undervisningsudvalget.
Venstre fik 6,3% af stemmerne ved kommunalvalget i 2017 svarende til 3.748 stemmer. Jan E. Jørgensen fik 1.531 personlige stemmer.