Det sociale og solidariske Frederiksberg
Den gang Frederiksberg Boligfond hed Frederiksberg Boligselskab ville man forpligte selskabet til aldrig nogensinde at skulle gå ud at spekulere. Fokus var på mennesker; på at alle skulle være med. Siden blev det til Frederiksberg Boligfond, og så skiftede fokus fra mennesker til ejendomme.
Det fortalte Niels-Johan Juhl Nielsen, der er beboervalgt bestyrelsesmedlem af Frederiksberg Boligfonds bestyrelse, til aftenens valgmøde på Tap 21.
Hans egen oplevelse, da han blev valgt til bestyrelsen var, at det blev forlangt, at han skulle underskrive en total tavshedserklæring. Det nægtede han, og så balancerede hans bestyrelsespost på et knivsæg. Han blev dog lukket ind, men til gengæld tog det tid, før han fik lov til at modtage referater af møderne.
Der skal en løsning på bordet - nu
Det var dengang. Nu handler det om, at uret tikker for boligfonden. Inden året slutter skal der foreligge en langsigtet plan for, hvordan man få fondens vaklende økonomi tilbage på sporet. Det er en stor gæld, der skal afklares.
Niels-Johan Juhl Nielsen fortalte, at der er to forslag på bordet – enten at sælge 49% til en pensionskasse e.l. eller frasælge fem ejendomme.
”Bestyrelsen og kommunen har ansvaret for den nuværende situation. Det er selvskabte problemer hele vejen igennem,” sagde Niels-Johan Juhl Nielsen.
Kathrine Richter fra partiet Volt agerede ordstyrer, og i den efterfølgende debat blev der ikke lagt fingre imellem, når det handlede om placere ansvar hos både kommunen og Frederiksberg Boligfonds bestyrelsesformand, Flemming Brank, som i øvrigt også sidder i kommunalbestyrelsen.
Kulturen skal ændres oppefra
Aftenens tema var ”Det sociale og solidariske Frederiksberg”, og der var en bred enighed om, at Frederiksberg Kommune skal være mangfoldig og have plads til alle.
Der var også enighed om, at der ikke længere er den samme sociale forståelse på Frederiksberg, som der tidligere har været. Der faldt ord som:
”… oplever meget vrede og utilfredshed ...”
”Frederiksberg er fantastisk, hvis man ikke har særlige behov.”
”Problemerne vil i fremtiden vælte ned over os.”
”Vi kan simpelthen ikke være det bekendt.”
Der skal ryddes op i kommunen
De tre store temaer var:
- Boligforhold – alle skal have mulighed for at bo på Frederiksberg uanset uddannelse og indkomst.
- Hjælp til de svageste i samfundet – de skal støttes og mødes med værdighed.
- Bedre jobmuligheder – der skal hankes op i hele beskæftigelsesområdet, så frivillige fx ikke trækkes i ydelser.
Det skal være slut med ressourcespild på alle områder. Problemerne skal anerkendes, og der skal handles.
Du finder hele debatten her
Artiklen er skrevet af Henriette Bendix, redaktør på Falkoneren.
Fakta
Kommunalvalgskandidaterne:
Vibeke Westh (A)
David Munis Zepernick (B)
Amalie Grammeltorff (C)
Karsten Larsen (D)
Hannibal Hildorf (H)
Bitten Vivi Jensen (J)
Christian Bülow (O)
Bianca Vitting (Ø)
Kathrine Richter (T)