Sådan hædrer kommunen byens borgere, bygninger og business
Nåede du ikke at indstille en kandidat til årets Frivilligpris, inden fristens udløb i juli, så er der ikke længe til, at byens borgere igen har chancen for at hædre en eller flere medborgere, der gør en særlig indsats indenfor Frederiksbergs kommunegrænse. For inden 10. august har du igen chancen for at indsende forslag på privatpersoner eller foreninger, der gør en særlig indsats for integrationen og som af den grund fortjener at blive hædret med en af årets integrationspriser. Og der er flere gode anledninger til at hædre andre i vente.
Frederiksberg Kommunes interesse for at uddele priser er taget til i de seneste årtier. Bortset fra tre af de kommunale priser, er de øvrige priser dukket op som kommunale begivenheder siden 2000, og alene i år er to nye priser kommet med på listen.
På kommunens hjemmeside oplyses om de priser og præmieringer, som kommunen uddeler hvert eller hvert andet år, men Frederiksberg Kommune står også bag andre prisuddelinger, der ikke fremgår på hjemmesiden.
Priser til idrætsmestre og rollemodeller
Der er også den årlige mesterskabsfejring, hvor kommunen hylder de lokale idrætsudøvere, som i det forgange år har vundet danmarksmesterskab eller medaljer ved internationale mesterskaber. Det omfatter hvert år 150-200 dygtige idrætsfolk, som også modtager en gave fra kommunen til en værdi af 140-200 kroner, oplyser forvaltningen. I år er gaven et gavekort til Frederiksbergmuséerne.
Desuden besluttede kommunalbestyrelsen i 2021, efter forslag fra daværende rådmand Balder Mørk Andersen (SF), at uddele prisen Cykelvenlig Arbejdsplads til den arbejdsplads i kommunen, der har gjort mest for at fremme den tohjulede muskeldrevne transportform blandt medarbejderne. Kommunen er vel vidende om, at der i forvejen findes flere landsdækkende lignende initiativer, og derfor er det aftalt, at Cykelvenlig Arbejdsplads prisen foreløbig uddeles i to år, hvorefter prisuddelingen skal evalueres. Budgettet er på 10.000 kroner og skal dække indkøb af gyldne cykelklokker til den vindende arbejdsplads. Prisen uddeles samtidig med uddelingen af kommunens erhvervspriser i oktober.
I april debuterede Frederiksberg Kommune som partner i hædringen af Årets Elbilarbejdsplads i samarbejde med interesseorganisationerne Dansk Energi og Dansk e-Mobilitet.
Det var Dansk Energi, der som et pilotprojekt lancerede hjemmesiden www.elbilarbejdsplads.dk , hvor lokale arbejdspladser kunne tilmelde sig som årets elbilsarbejdsplads, og det var intentionen, at udrulle projektet til andre steder i landet.
Prisen gik i år til Stark Group, der foruden et diplom fik et afladsbevis på Co2-udledning til en værdi af 1.000 kroner.
Frederiksberg Kommune bidrog med 300.000 kroner fra Frederiksberg Kommunes Klimafond til blandt andet opbygning af en hjemmeside, hvor man kunne tilmelde sig og hvor det fremgår, at fem arbejdspladser på Frederiksberg har oplyst at have ladestandere. Kommunen er ikke længere en del af projektet.
Årets Columbusæg
Der uddeles to priser på hver 10.000 kroner til en medarbejder eller en gruppe af medarbejdere indenfor børne- og ungeområdet, der har fået en ide, der kan inspirere andre til at gøre en forskel i børn og unges hverdag. Kommunalbestyrelsen træffer den endelige beslutning om uddeling efter indstilling fra henholdsvis Børneudvalget og Undervisningsudvalget. Udover pengegaven får vinderne et Piet Hein æg, hvor byvåben, vinderens navn og årstal er indgraveret. Columbusægget har været uddelt siden 2005.
Frivillighedsprisen
Prisen er på 10.000 kroner til enkeltpersoner og 15.000 kroner til en frivillig foreninge eller organisation, der gør en forskel for byens borgere ved at bidrage med øget livskvalitet. Det er Socialudvalget, der udpeger årets vindere og prisen har været uddelt i slutningen af september siden 2008.
Integrationsprisen
Integrationsprisen uddeles til en forening, organisation eller virksomhed, der har gjort noget særligt for at understøtte integrationen på Frederiksberg. Det er Socialudvalget, der beslutter hvem der skal modtage priserne, som alle frederiksbergborgere kan bringe i forslag. Med hæderen følger 5.000 kroner til enkeltpersoner og 10.000 kroner til foreninger/organisationer/virksomheder. Prisen har været uddelt siden 2012.
Handicapprisen
Som en del af markeringen af FNs Internationale Handicapdag i december uddeles den årlige Handicappris. Mellem taler og underholdning uddeles Handicapprisen til en person eller en forening, der har gjort en særlig indsats for mennesker med handicap. Alle frederiksbergborgere, foreninger og organisationer kan nominere kandidater til Handicapprisen, og på baggrund af de indkomne navneforslag, beslutter Socialudvalget, hvem der skal modtage årets pris på 10.000 kroner. Handicapprisen har været uddelt siden 2010.
Erhvervsprisen
Frederiksberg Kommune og Frederiksberg Erhvervsråd uddeler hvert år tre erhvervspriser til byens virksomheder på det årlige Erhvervstræf i efteråret. Det er Frederiksberg Erhvervspris, der uddeles til en virksomhed, som er forbillede for bæredygtig og klimavenlig udvikling og som placerer Frederiksberg positivt på landkortet. Frederiksberg Talentpris er en anerkendelse af små nye virksomheder eller eksisterende virksomheder, som er i ny udvikling og som gennem deres idé og virke medvirker til at inspirere andre virksomheder. Priserne har været uddelt siden 2000.
Bygnings- og facadepræmiering
Bygningspræmieringen går helt tilbage til 1902 og var den første af sin slags herhjemme. Den tildeles en smuk bygning af en særlig kvalitet, som er opført i Frederiksberg Kommune siden forrige præmiering. Det er en dommerkomité af lokalpolitikere, eksterne arkitekter og teknisk direktør, der udpeger årets vinder. I 2021 blev præmien tildelt seks lokale bygninger, der alle modtog diplom og en bronzeplakette til montering på bygningens facade, og der blev givet diplom til to projekter, der fik rosende omtale. Prisen for facaderenovering uddeles hvert andet år i lige år til tre prismodtagere og har været uddelt siden 2016.
Årets Frederiksberg Kunstner og Årets Frederiksberg Talent
Kunstnerprisen gives til en etableret kulturpersonlighed, der har tilknytning eller har ydet en særlig indsats på Frederiksberg, og prisen på 10.000 kroner uddeles på baggrund af indstillinger fra borgere og de lokale kulturinstitutioner og kulturforaer. Den blev første gang uddelt i 1981 til Jytte Abildstrøm.
Talentprisen gives til en yngre kunstner under 30 år, der har gjort sig særligt bemærket indenfor sit felt og som gennem sin opvækst eller uddannelse på Frederiksberg har udviklet et særligt talent. Den har været uddelt siden 1996.
Det er kommunalbestyrelsen og Kultur- og fritidsudvalget, der i fællesskab udpeger årets prisvindere, som begge modtager 10.000 kroner.
(Faktaboks opdateret 6.dec. med en tilføjelse)