Sådan gør Frederiksberg sig klar til at modtage flygtninge
Det er normalt ikke tilladt at hejse andre nationers flag, men onsdag formiddag gav justitsministeriet tilladelse til, at private og offentlige myndigheder frem til 16. marts må flage med det ukrainske flag. Da først tilladelsen var i hus, gik der ikke mange minutter, før Frederiksbergs rådhusbetjente lod de blå og gule farver gå til vejrs i flagstangen foran rådhuset og borgmester Michael Vindfeldt (S) udtalte sin største medfølelse for den kritiske situation.
”Jeg er både vred, ked af det og føler mig magtesløs. Og så har jeg et meget, meget stort behov for at signalere, at vi tager vores fair andel af de flygtninge, der måtte komme og vi kommer til at modtage dem med åbne arme. Det Putin har gjort er så vanvittigt. At overfalde et selvstændigt land i Europa, det havde jeg ikke troet ville ske i min levetid,” siger borgmesteren.
Frederiksberg Kommune er på flere måder ved at gøre sig klar til at modtage og hjælpe flygtende ukrainere som følge af den russiske invasion. Det foreløbige skøn er, ifølge borgmesteren, at Danmark kan forvente at modtage 20.000 ukrainere, hvoraf hovedparten er kvinder og børn. Aktuelt kender ingen fordelingsnøglen for, hvor mange flygtninge, landets kommuner skal modtage, men set i forhold til, at Frederiksberg udgør 2% af landets befolkning, vil 400 flygtninge til Frederiksberg ikke komme som en stor overraskelse, vurderer borgmesteren.
Kommunen har nu sammensat en kommunal taskforce, der arbejder på samme måde som i 2015, da tusindvis af syriske flygtninge kom til Danmark. Gruppen arbejder på højtryk med at forberede kommunen på at kunne modtage et ukendt antal ukrainske flygtninge, der også kommer til Frederiksberg i nær fremtid. Kommunens taskforce består af administrative medarbejdere fra samtlige forvaltninger, som forbereder en koordineret indsats, da modtagelsen af flygtninge får betydning for mange dele af hverdagslivet som indkvartering, sundhed, skole og arbejdsmarked.
Fra modtagecenter til Frederiksberg
Hovedparten af de flygtende ukrainerne vil i første omgang komme til landets modtagecentre.
”Men hvis der kommer rigtig mange i løbet af rigtig kort tid, så kan man ikke afvise at kommunerne også bliver nødt til at indkvartere hurtigt og det kan jo være i alt lige fra gymnastiksale og sovesale til noget mere permanent. Udlændingestyrelsen har bedt os om at melde ind, hvor mange pladser vi kan levere, hvis der er et behov i morgen og det er vi ved at afdække, men lige nu har vi plads til 60 familier,” siger Michal Vindfeldt.
Her kan kommunen bl.a. trække på plejehjemmet Kong Frederik den IX’s Hjem ved Søndermarken, hvor beboerne netop er fraflyttet. Og på tilsvarende måde som i 2015 kan kommunen også indkvartere flygtninge i Allégården ungdomscenter eller på lavprishoteller.
Også borgerne opfodres til at hjælpe
Siden Ruslands invasion i Ukraine for en uge siden har Frederiksbergs borgere i høj grad involveret sig i den aktuelle krig og flygtningekrise med blandt andet tøjindsamling og andre donationer.
Kommunen rækker også hånden ud til borgerne og beder om yderligere hjælp.
”Jeg oplever at mange borgere henvender sig med et ønske om at hjælpe med f.eks. at fungere som tolke og jeg har sågar fået en henvendelse fra en, der gerne vil betale for indkvartering for et antal mennesker på hotel, og det synes jeg bare er så flot. Men for at sikre at alle de henvendelser bliver samlet op, har vi lavet en mail ukraine@frederiksberg.dk som man kan skrive til, hvis man vil hjælpe. Og det vil jeg meget gerne opfordre til, at man gør. Men det er ikke tøj og madrasser m.m., vi har brug for, for det er en opgave NGO’erne tager sig af, men mange andre ting som f.eks. at være venskabsfamilie, tolkehjælp, betale for indkvartering eller andet – den slags hjælp vil vi være meget taknemmelige for,” siger Michael Vindfeldt.
Borgmesteren oplyser, at kommunen nu har fået sikkerhed for, at Frederiksberg Kommune ikke har russiske investeringer og så arbejder man fortsat på at få overblik over, at der ikke foregår kulturelle arrangementer med russiske medvirkende i kommunen.
Kommunen kender endnu ikke de økonomiske konsekvenser af modtagelsen af flygtninge.
”Men under den seneste flygtningekrise i 2015 fik kommunerne en statslig kompensation for de udgifter, kommunen havde til sprogundervisning og indkvartering, så det forventer jeg da også, der vil være her. Men vi kører toget, mens skinnerne bliver lagt, så vi ved det ikke endnu,” siger Michael Vindfeldt.
Artiklen er skrevet af Jeanette Hougaard, redaktør på Falkoneren.
Hvis du vil være med til at sikre, at Frederiksberg har et lokalt, uafhængigt medie uden annoncer, så blive medlem af foreningen, der driver Falkoneren.