Plads navngivet efter Bent Fabricius-Bjerre: ”Det var min farfars store ønske"
En af Danmarks bedst kendte komponister og musikere, Bent Fabricius-Bjerre, har fået en plads på Frederiksberg opkaldt efter sig.
Det er den centrale del af byrummet omkring Solbjerg Plads ved Frederiksberg Centeret, Hovedbiblioteket og Copenhagen Business School, der fremover får æren af at bære den berømte komponists navn.
Navngivningen af pladsen fandt sted lørdag 8. oktober ved et officielt arrangement.
Med til indvielsen var borgmester Michael Vindfeldt, rådmand i Frederiksberg Kommune, Jan. E. Jørgensen og musikglade borgere, der kom for at deltage i navngivningen på en solbeskinnet lørdag.
Familien er meget stolte
Flere af Bent Fabricius-Bjerres familiemedlemmer var også mødt frem til dåbsfesten, der bød på taler, champagne, kransekage og musikalske indslag.
En af dem, der glæder sig særlig meget over, at den folkekære komponist nu er "sat på plads" på Frederiksberg, er barnebarnet, Marie Fabricius-Bjerre.
”Vi er virkelige stolte af det i familien. Jeg ved, at det var min farfars store ønske at få en vej eller plads opkaldt efter ham, når han ikke var her mere. Det synes han kunne være sjovt. Han er født og opvokset på Frederiksberg, ligesom mine forældre. Jeg er også selv flyttet til Frederiksberg. Så det er en stor ting for os," fortæller hun.
En godt plads-valg til en ægte Frederiksbergborger
Bent Fabricius-Bjerre blev født på Frederiksberg Hospital i 1924 og boede i kommunen i hele sin barndom og ungdom.
I Danmark kender de fleste Bent Fabricius-Bjerre som manden, der skrev de legendariske kendingsmelodier til blandt andre tv-serien Matador og Olsen Banden-filmene.
Som komponist og musiker stod Bent Fabricius-Bjerre også bag en lang række ballet-, musical- og teaterstykker gennem årene. Hans internationale gennembrud blev med nummeret ”Alley Cat”, der blev et kæmpe hit og senere indbragte ham en Grammy i USA.
Marie Fabricius-Bjerre mener også, at valget af området ved Solbjerg Plads er perfekt til fremover at bære hendes farfars navn.
”Pladsen har et musikalsk element med højttalerne nede under jorden, hvor de kan spille hans numre engang i mellem, så det er et rigtig godt valg. Personligt føler jeg også en connection til stedet, fordi jeg har læst på CBS, der ligger lige ud til pladsen. Det bliver sjovt ikke længere at skulle kalde det Solbjerg Plads, men min farfars plads,” siger Marie Fabricius-Bjerre til Falkoneren.
Lydbrøndene gør pladsen til perfekt valg
Det var et flertal i kommunalbestyrelsen, der i januar besluttede, at Bent Fabricius-Bjerre skulle optages i kommunens Plads- og Vejnavnebank med henblik på at navngive en egnet lokalitet på Frederiksberg efter ham.
Siden har rådmand og formand for kommunens Miljø, Bynatur og Mobilitetsudvalg, Jan. E. Jørgensen, ført an i bestræbelserne på at finde et egnet område i byen, der skulle bære komponistens navn.
Før sommeren blev udvalget enige om at pege på området ved Solbjerg Plads.
En af begrundelserne var, at der under pladsen er installeret et underjordisk lydanlæg, kaldet Lydbrøndene.
Via 32 separate kanaler kan forbipasserende høre nogle af Bent Fabricius-Bjerres værker, som efter planen skal indgå i den samlede lydinstallation med det underjordiske anlæg.
Nu bliver pladsen mere vedkommende
Ideén om at give Bent Fabric, som han også hedder i folkemunde, sin egen plads på Frederiksberg, falder i god jord hos frederiksbergborgeren Charlotte.
Med sin datter og mand under armen havde Charlotte fundet vej til indvielsen for at være med til at gøre Bent Fabricius-Bjerre til en officiel og udødelig del af Frederiksberg.
”Jeg tror, at alle generationer har et forhold til Bent Fabricius-Bjerre. Selv vores datter er vild med hans musik og med Matador. Vi bor selv på Frederiksberg, og når der er sådan en stor og festlig begivenhed, så er det meget frederiksbergsk at kigge forbi. Bent Fabricius-Bjerre var jo en stor musikalsk kunstner, og så var han født og opvokset på Frederiksberg. Pladsen bliver meget mere vedkommende nu, hvor den hedder hans navn, og så kan man også spille hans musik i Lydbrøndene,.Det er godt tænkt, og det giver rigtig god mening," fortæller Charlotte.
Den danske komponist Bent Fabricius-Bjerre døde i 2020. Han blev 95 år.