Ny musikfestival graver dybt i Søndermarkens jord og historie
I weekenden går det løs i Søndermarken. Det sker, når den nye tredages musikfestival Syd for Solen løber af stablen for første gang 10.- 12. juni 2022.
Her vil artister fra ind- og udland underholde publikum på festivalområdets to scener med musikalske oplevelser, der ifølge arrangørerne ”vækker store følelser og forkæler øregangene.”
Har du købt billet til Syd for Solen, kan du se frem til mere end kun musikalske oplevelser. Festivalen bygger nemlig på ideen om at kombinere musik med temaer som bæredygtighed og vores fremtidige kulturarv.
Det fortæller Maria Dall Meyenburg, som er ansvarlig for festivalens kunstneriske retning.
Siden efteråret har Maria Meyenburg i samarbejde med udvalgte kunstnere, designere og arkitekter med en stærk bæredygtig profil været i fuld gang med at støbe fundamentet til at skabe en festival, hvor Søndermarkens historie, natur og bæredygtighed kommer til at gennemsyre festivalpladsen og publikumsoplevelsen.
Åbner for meningen med haven
Søndermarken blev omlagt til en romantisk landskabshave i slutningen af 1700-tallet. Haven rummer flere eksempler på romantikkens fascination af det fremmedartede og dramatiske. Der er blandt andet en norsk bjælkehytte, en kinesisk pavillon opført i 1785-1788 og en kildegrotte fra 1780´erne.
”Søndermarken er meget levende og i følelsernes magt og åbner for de store drømme. Naturen er vild og har gamle træer og et bakket og skovfyldt landskab. Det er en oplevelseshave, hvor du finder små oaser og pavilloner. Så vi vil gerne bruge historien og naturen til at skabe noget poetisk og åbne for den større mening med haven," fortæller Maria Dall.
Det bæredygtige bliver et gennemgående tema for Syd for Solen, som skal være med til at placere Frederiksberg på det internationale festivallandkort.
”Det var en præmis fra starten af, at vi ville designe en festival med bæredygtighed og kulturarv som et gennemgående tema og med Søndermarkens natur som ramme. Vi er meget bevidste om, at vi skal passe på, hvad vi putter ind i verden. Derfor anvender vi kun bionedbrydelige materialer, som har et efterliv og kan pantes eller i princippet være gødning til jorden, hvis vi lod det ligge."
I dialog med Nationalmuseet
Maria Meyenburg fortæller, at udskænkningsbarerne på festivalen eksempelvis er bygget af mursten, som er støbt med jord fra Søndermarken. De har også være i dialog med Nationalmuseet om at indgå et fremtidigt samarbejde om at genoplive den gamle tradition i Danmark med at tække tag. Således vil publikum ved selvsyn kunne opleve et tækket skråtag ved en af indgangene til festivalområdet.
”Den gamle tækketeknik er ved at blive meget mere anerkendt i dag. For den er bedre for verden at bygge med. Det er en af de mange håndværkstraditioner, der har været glemt og overset i mange mange år, men vi tror på, at mange gamle håndværks- og byggetraditioner rummer svaret på fremtiden. Den viden forsøger vi at integrere i musikfestivalen, men på en måde, hvor naturvidenskaben og kunsten arbejder sammen i et moderne sprog."
Festivalgæsterne vil have mulighed for at gå på opdagelse inde på området, hvor der gemmer sig små detaljer og installationer.
Ved hver installation vil der være en beskrivelse af, hvem der står bag, og hvad deres ambition har været med at lave værket eller anvende et specielt bionedbrydeligt materiale. Udsmykningen på en af barerne består af lange tekstiler, som er lavet ved hjælp af restmaterialer fra en ølproduktion.
"Folk skal bruge øjnene og kroppen til at mærke med. Det følelsesmæssige taler ikke kun til hjernen, men også til hjertet. Og det er det, alle kunstnere arbejder ud fra. De forsøger at stimulere dine sanser på flere måder. Både det visuelle, men også ved at gæsterne søger dybere ned i detaljen og undersøger, hvad det er for et materiale eller komposition, som kunstneren har arbejdet ud fra."
Vil inspirere andre musikfestivaler
Ved at stå i spidsen for en ny form for musikfestival med bæredygtighed som gennemgående tema, håber arrangørerne bag Syd for Solen at være med til at inspirere andre.
”Vi vil gerne være et godt eksempel på, hvordan vi integrerer genbrug og bevarer naturen og miljøet på musikfestivaler. Så det bliver en form for pilotprojekt, som vi nu tester af i en festivalkontekst og som en tradition med nye gode vaner.
"Vi føler, at vi har et ansvar for at vise, hvordan man laver bæredygtige festivaler og skaber en større bevidsthed om, hvordan vi i fællesskab passer på vores kulturarv og natur," slutter Maria Dall Meyenburg.
Fakta
Syd for Solen er planlagt som en ny ambitiøs og tilbagevendende musikfestival, hvis hovedfokus er at sammensætte et kunst- og musikprogram af høj kvalitet.
Festivalen arbejder også med andre projekter, temaer og indsatsområdet som eksempelvis bæredygtighed og debatter om vores fremtidige kulturarv.
Hver dag har sit internationale hovednavn. Derfor er billetsalget også baseret på dagsbilletter á 650,- kroner per dag.
Festivalen vil have plads til op mod 15.000 gæster per dag.
Bag Syd for Solen står det erfarne musikagentur smash!bang!powl!, der i mere end 10 år har arrangeret koncerter med både danske og internationale artister.
Frederiksberg Kommune er Syd for Solens hovedpartner.
Information og billetter til Syd for Solen: sydforsolen.dk