Kulturskole på Konservatoriegrunden
På tærsklen til en af Frederiksbergs mest attraktive grunde står Maria Eichhorn, bestyrelsesformand for Musikhøjskolen, Frederiksberg Musik- og Kulturskole og tripper.
De seneste seks-syv år har grunden, der kaldes Konservatoriegrunden, været i spil til en ny kulturskole på Frederiksberg.
”Huset her ånder af liv, men det er for småt for os, for gammelt og for småt. Og det er ikke tidssvarende, heller ikke i forhold til arbejdsmiljø. Når man spiller saxofon, trommer osv., larmer det rigtig meget,” siger Maria Eichhorn om Musikhøjskolens nuværende adresse i Smallegade.
Flere kunstarter under én hat
Det, der oprindelig alene var en Musikhøjskole, er i dag et samlingssted for flere kunstarter udover musik som film, performance, dans og billedkunst. Visionen er at tage endnu flere kunstarter ind under hatten og samle det hele på Konservatoriegrunden.
”Det vil betyde mange ting for os at kunne flytte ind på Konservatoriegrunden. For børneperspektivet betyder det, at de kommer ind i en bygning, hvor de bliver inspireret og møder andre kunstarter end blot musikken. Det er vores håb, at vi kan give dem en kulturel dannelse ved, at de kommer ind i et kulturhus, der emmer af liv fra de forskellige kunstarter.
Vi har brugt en årrække på at prøve at skabe momentum for lærerne for at skabe en kulturskole, selvom vi har decentrale enheder. Vi har prøvet at skabe en samlet identitet om Kulturskolen. Det er mega svært, når vi ikke har en samlet bygning af være i,” fortæller Maria Eichhorn.
Et nyt centralt mødested
I 2007 gjorde kommunalreformen det lovpligtigt for alle kommuner i Danmark at have en musikskole. Så den del er ikke til diskussion. Hele visionen om en kulturskole handler for Maria Eichhorn om at skabe et centralt, kulturelt mødested for kommunens børn og unge.
”Lige nu er der ikke særlig mange aktiviteter for ungegenerationen. Det er vores håb, at vi skabe noget synergi sammen med vores andre kulturinstitutioner,” fortæller Maria Eichhorn.
Stivnede smil
Beslutningen om at omdanne Konservatoriegrunden bagved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium (tidl. Radiohuset) på Rosenørns Allé til en ny Kulturskole blev allerede truffet i 2016.
Forslag blev tegnet, budgettet blev godkendt og glæden var stor.
Det viste sig dog, at der var en parkeringsservitut, hvor PFA Pension, som ejer huset, Musikkonservatoriet ligger i, har ret til ca. 91 parkeringspladser på netop det areal, Kulturskolen skal ligge på.
Projektet gik i stå, smilene stivnede og parterne skulle i gang med at finde en ny løsning.
”Nu skal man starte forfra. Der skal udarbejdes et nyt projekt og et nyt udbud. Kvaliteten skal holdes for hele Musikhøjskolen. Det skal være så funktionelt som muligt. Vi skal samtidig have øje for, hvad der er nødvendigt, og hvad der vil være rart at have,” siger Lone Loklindt (B), Frederiksbergs 1. viceborgmester fra januar 2022.
Tomme bygninger
Da beslutningen om Kulturskolen blev truffet i 2016, blev bygningerne på Konservatoriegrunden rømmet. Siden da har de stået gabende tomme i stedet for, at nogen kunne have brugt dem midlertidigt. Det havde været godt for både bygningerne og kommunens økonomi.
”Når man ikke lige kan finde ud af det, lader man bare bygningerne stå tomme. Det har vi meget lidt erfaring med på Frederiksberg modsat i Københavns kommune. Der burde jo have været gang i de bygninger, så byrummet kunne være indtaget, indtil de nye projekter kunne gå i gang,” siger Lone Loklindt.
Nye ungdomsboliger
Siden den første budgetgodkendelse er der kommet nye ideer i spil. Fx er tanken nu, at der også skal bygges ungdomsboliger på grunden.
Antallet af unge, der studerer på en videregående uddannelse er samlet set steget med 45% siden 2005 ifølge UngdomsboligRapporten 2021. Behovet for flere lejeboliger til de studerende stiger derfor støt. Siden 2020 er der opført ca. 250 almene boliger til studerende på Frederiksberg og i København, men der skal flere til.
Samarbejde på tværs
En mulighed kan være et offentligt/privat-partnerskab, hvor kommunen selv står for byggeriet af Kulturskolens bygninger, og et privat firma står for opførelsen af ungdomsboligerne. Her vil PFA Pension være en oplagt mulighed.
Beliggenheden er vigtig
For den nye Kulturskole er beliggenheden vigtig. Både af hensyn til samarbejdspartnere, men også af hensyn til offentlig transport.
”Beliggenheden betyder rigtig meget for os, fordi NEXT, Copenhagen Phil, Suzuki Instituttet, Konservatoriet og Forum ligger lige ved siden af. Jeg ser sådan en smeltedigel inden for kultur. Der er nogle virkelig spændende samarbejdspartnere, som også hilser os velkommen, og som vi allerede er i dialog med og har nogle småarrangementer sammen med,” siger Maria Eichhorn.
Godkendt!
I 2020 lykkedes det at få godkendt budgettet (igen) for Konservatoriegrunden. Ca. 100-120 mio. anlægskroner er der afsat til den nye Kulturskole og den øvrige del af projektet.
Der bliver nok at tage fat på for den nye kommunalbestyrelse, for nu skal hele maskineriet sættes i gang igen. Det skal besluttes, hvilket projekt, der konkret skal bygges, entreprisen skal i EU-udbud, der skal udarbejdes en lokalplansproces osv.
Med hensyn til parkeringsservitutten tyder forundersøgelser på, at det er muligt at etablere underjordiske parkeringspladser, uden det generer Metroen. Men som ved alt andet byggeri, der kræver udgravninger, kan der dukke uforudsete ting op, som der fx gjorde under pladsen bag Frederiksberg Rådhus. Derfor skal arkæologer, geologer og andre også ind over projekteringen og anlægsfasen.
”Vores brugere bruger ikke parkering. Det er jo børn, der kommer i løbet af dagen. De kommer med offentlig transport eller på cykel, så parkeringspladser er ikke et krav for os. Og så ligger Forum Metrostation lige over for,” siger Maria Eichhorn.
Krydser fingre
Med store kommunale forbehold er det planen, at dørene til Frederiksbergs nye Kulturskole kan åbne med udgangen af 2026.
”Jeg håber virkelig, at vores politikere er handlekraftige og holder fast i det, de har lovet og løfter os over i det. Det er svært at holde momentum. Specielt nu, hvor vi også har haft nogle udfordrende år med corona og online-undervisning. Al vores strategiarbejde har været sat på pause. Mit største ønske for Konservatoriegrunden og Kulturskolen er, at det sker. Det håber jeg så meget. Vi er klar til den store model,” siger Maria Eichhorn.
Den nye kommunalbestyrelse vil tage fat på det videre arbejde med projektet i begyndelsen af 2022.
Artiklen er skrevet af Henriette Bendix, redaktør på Falkoneren.