”Kulturmidlerne bliver skudt sønder og sammen”
Efter nogle år med corona-svækket aktivitet blandt kulturarrangørerne, kan dele af kulturlivet på Frederiksberg sandsynligvis forvente endnu en økonomisk mavepuster. Kultur- og Fritidsforvaltningen er sat på opgaven med at finde mulige besparelsesforslag som optakt til den årlige budgetlægning i efteråret, og i den forbindelse er kommunens kulturpuljer udpeget som et af de områder, hvor der kan sættes en prop i den forpinte kommunale økonomi, fremgår det af et såkaldt Budgetforbedringskatalog.
Forvaltningen foreslår at reducere de to puljer, Strategi- og Partnerskabspuljen og Hurtigpuljen, der tilsammen udgør 5,4 mio. kroner. Det kan ske med først en besparelse på en mio. kroner i 2023, og så får den et ekstra nøk i 2024, hvor besparelsen bliver 1,4 mio. kroner. Det svarer til, at puljesummen krymper med henholdsvis 18% og 26%.
Hvis den spareidé vedtages politisk, er det et forslag, der får alvorlige konsekvenser for særligt de aktører, som ikke er begunstigede af længerevarende driftsaftaler med f.eks. kommune, stat eller fonde, frygter kulturnetværket Slæng.
Slæng er en sammenslutning af kulturaktører på Frederiksberg, og netværket er ved at sammensætte en arbejdsgruppe, der skal udarbejde et fælles høringssvar som reaktion på besparelsesforslaget, bekræfter en af medstifterne, Frederik Birket-Smith.
Hvad vil det betyde for kulturlivet, hvis denne pulje-besparelse bliver en realitet?
”Forslaget får i høj grad betydning for de ikke-institutionaliserede aktører. I Slæng er vi mest bange for, hvad det vil betyde for alle dem, der ikke er så konsoliderede ved at have driftsaftaler eller lignende mere faste forhold, som Strøm for eksempel har, og som derfor har brug for at søge de puljer. Kulturmidlerne er i forvejen ret små, og nu blive de skudt sønder og sammen.
Puljerne søges typisk af ad hoc aktører, som har den gode idé. I forvejen er det svært at være ad hoc aktør, men nu vil det blive næsten umuligt på Frederiksberg, hvis der ikke er nogen penge til det.
Og vi skal huske, at det er sådan, vi alle sammen er startet op. Alle er på et tidspunkt startet ude i skyttegravene og har kæmpet sig frem til et eller andet. Derfor er de puljer så vigtige, for ellers ender vi med kun at have det, vi hele tiden har haft, fordi det er så svært at få noget nyt i gennem,” siger Frederik Birket-Smith.
Frederik Birket-Smith er også formand for Brancheforeningen af Oplevelsesproducenter (BAO), der er stiftet af Pride, Copenhagen Cooking og andre store byrumsaktører med mange forskellige kulturelle medspillere.
”Udfordringen bliver den samme her – at alle dem, der endnu ikke er helt etablerede som kulturinstitution vil lide under dette her i årevis. Det er en dør, der vil blive lukket ind til noget, der er givtigt for rigtig mange. Både på vegne af BAO og Slæng synes jeg, at det er en utrolig svær opgave vi står overfor.”
Det kan også ramme Musikudvalget
Kommunens Musikudvalg råder over en selvstændig pulje på 456.000 kroner i 2022, der anvendes som supplerende støtte til åbne projekter og initiativer. Udvalget har allerede i år bevilget 257.600 i honorarstøtte til musikere i forbindelse med koncerter på spillesteder som f.eks. Bartoft eller Urban 13. Støtteordningen er skruet sammen som et 50/50 tilskud fra kommune og Kunstråd.
Musikudvalget er endnu ikke nævnt specifikt i forvaltningens sparekatalog og er hverken fredet eller brandmærket med sparekrav på nuværende tidspunkt.
”Jeg frygter, at der også kommer en besparelse her, men det er først senere på sommeren, at vi reelt ved, hvad der sker. Det er alle områder, der bliver berørt. Noget af det jeg frygter mest er, at spareplanen kommer til at ramme en aktivitet som Stella Polaris, der er en vigtig begivenhed for Frederiksberg,” siger Peter Møller, medlem af Musikudvalget.
Om forslaget til en generel besparelse af puljerne siger han:
”Når man reducerer puljerne så kraftigt, så har man fra starten sagt, at der kommer ikke noget nyt. Man sender et signal til hele kulturlivet om, at man skal ikke få nye ideer, når rammen bliver mindre, og den er i forvejen en af landets laveste pr. borger. ”
Påvirker vækstlag og festivaler
Urban 13 under Bispeengbuen driver bl.a. spillestedet Garagen, og det er et af de spillesteder, der modtager honorarstøtte, forklarer direktør i Urban 13, Alexander Stevns, som også er medstifter af Carpark Festival.
Urban 13 får honorarstøtte fra Musikudvalget til 10-12 koncerter om året, så man kan lønne musikerne med en sats, der lever op til overenskomsten.
Hvad vil det betyde for jer, hvis I ikke får samme adgang til honorarstøtte som i dag?
”Det vil betyde, at vi ikke kan tiltrække de lidt større artister til Frederiksberg og at vores formåen som spillested bliver forringet. Garagen er Frederiksbergs eneste undergrunds-spillested, så det kommer i sidste ende også til at ramme vækstlagsmusikken på Frederiksberg,” siger Alexander Stevns.
I kataloget forklarer forvaltningen, at det ikke er hensigtsmæssigt at lave besparelser blandt kommunens store selvejende aktører som Frederiksbergmuseerne , Musikhøjskolen, Riddersalen og Aveny-T, da det i så fald også vil betyde, at staten skærer i deres tilskud til tre af disse aktører.
Alexander Stevns mener, at den samme konsekvens kan overføres til festivalerne, hvis man skærer i puljerne og i Musikudvalgets honorarstøtte.
”Fonde, der støtter en festival som Carpark, skæver også til, hvad kommunen giver, og hvis kommunen ikke giver noget, giver fonde sandsynligvis heller ikke noget. Jeg er med på, at alle skal spare, men jeg synes ikke, at det er fair at fjerne en fjerdedel af puljen fra de mindre aktører, når præmissen er præcis den samme,” siger han.
Fakta
Som en del af Budgetforbedringskataloget på kulturområdet forslås desuden at nedlægge to biblioteksfilialer i henholdsvis KUBE og på Danasvej
Frederiksberg kommunes nettoudgifter til folkebibliotekerne er ca. 53 mio. årligt.
Kataloget indeholder også forslag om at reducere Folkeoplysningsbudgettet på 44 mio. kroner med 1,5 % i 2023 stigende til 3,5 % i 2025.
Kultur-og Fritidsudvalgets budget til kulturelle opgaver udgør i budgetforslaget for 2023 ca. 35 mio. kr., hvoraf de selvejende aktører får 28 mio. kr. Budgettet dækker foruden kulturpuljerne også events som Kammerkoncerter, FRB dage og Sankt Hans.
Støtten til de selvejende aktører udgør i 2022:
Frederiksbergmuseerne:
8.369.730 kroner
Musikhøjskolen:
7.916.595 kroner
Aveny-T:
2022: 5.353.082 kroner
Riddersalen:
5.116.111 kroner