Keramisk oase slår dørene op til årets første kunstudstilling
Bølgende havlyde flirter med svajende tekstiler og keramiske naturabstraktioner, når du træder ind ad galleridøren til Peach Corner i den ferskenfarvede hjørneejendom på Howitzvej 67 A. Her har keramiker Bente Skjøttgaard og beklædningsdesigner Anne Damgaard i fællesskab skabt den eksperimentelle udstilling ”Alting Flyder”. Bente Skjøttgaard har skabt udstillingens keramiske havplante-lignende skulpturer, hvoraf den dyreste kan købes for 100.000 kroner. De florlette transparente kjoler og tekstilkonstruktioner er lavet af Anne Damgaard. Begge er de uddannet på nogle af landets fineste kunstskoler. CV´erne hos de to kvindelige kunstnere rummer et hav af udstillinger i både ind- og udland gennem mere end 30 år. Og nu er turen kommet til Peach Corner.
Inviterer til en sanselig totaloplevelse
Anne Damgaards og Bente Skjøttgaards meget forskellige værker folder sig ud i flydende former og farver i et tæt samspil, som er bundet sammen af et undervandstema. For at tænde publikums sanser og føre dem ud på en stemningsfuld rejse, har de to kunstnere eksperimenteret med at bruge skyggebilleder, lys- og undervandslyde. Udstillingen er iscenesat ned til mindste detalje.
”Når du står inde i rummet og kigger på keramikken, kjolerne, videoen på væggen og hører lydene, skulle du gerne få en sanselig og dramatisk oplevelse af det flydende og bevægelige i havet. Selvfølgelig må du gerne komme tæt på værkerne og studere materialerne og alle detaljerne, men udstillingen er først og fremmest iscenesat som en totaloplevelse for publikum,” forklarer Bente Skjøttgaard. Sammen med hendes mand Ole Jensen indgår hun i gruppen af ni keramikere, der driver Peach Corner.
Fælles interesse for det eksperimentelle
Ideen med at fusionere to forskellige kunstneriske retninger som keramik og tekstildesign, udspringer af Bente Skjøttgaards og Anne Damgaards store interesse for at arbejde eksperimentelt. Ord som lethed og modsætningsforhold som tyngde og lethed og struktur over for det opløste indgår i kunstnernes egen beskrivelse af ”Alting Flyder”. Havet og livet under vandet var et oplagt tema at dykke ned.
”Vi havde i lang tid snakket om, at det kunne være sjovt at lave noget sammen. Vi er begge optaget af, at alting omkring os flyder og forandrer sig. Ingenting står stille. Hvis du for eksempel ændrer lyset en lille smule, så ændrer oplevelsen sig også af det, du ser. Ligesom når du kigger i et kalejdoskop, hvor de faste former forandrer sig og skaber nye farver og billeder, hver gang du drejer kikkerten bare en lille smule. Under havet er alting også i bevægelse hele tiden,” fortæller Anne Damgaard.
Samarbejdet mellem de to kunstnere kommer fysisk til udtryk i udstillingen.
”Anne har skabt videoerne til udstillingen. Publikum skal lægge mærke til, at når videoerne projekteres op i rummet, vil der ske det, at de rammer mine keramiske værker, som også skifter farve og struktur. På den måde kommer samarbejdet for alvor til at indgå i et tæt fysisk samspil med hinanden,” forklarer Bente Skjøttgaard.
Dansk keramik er verdenskendt
Til april er det et år siden, at Peach Corner åbnede som udstillingssted for dansk og international keramik. Publikum kan året rundt se skiftende solo- og temaudstillinger og gå på opdagelse i de tætpakkede hylder med keramiske brugsting og skulpturelle værker. Med Peach Corner har det snævre felt af danske keramikere fået ét samlet sted i København og Frederiksberg, der giver rum og plads til at vise deres ting. Og hvor kunstnerne kan arbejde med keramik på tværs af kunsthåndværk, design og billedkunstnerisk udtryk.
”Dansk keramik er international kendt. Folk kommer ligefrem hertil fra udlandet for at se det. I Danmark findes der masser af billedkunstgallerier, men kun ganske få steder som vores, der specifikt har fokus på keramik. Det er en af grundene til, at vi tog initiativ til at starte Peach Corner, hvor samlere og andre keramikinteresserede både kan se skiftende udstillinger og besøge vores ”Wunderkammer”, der er fyldt med mange nye og spændende keramiske værker fra forskellige kunstnere,” fortæller Bente Skjøttgaard.
Folk er vilde med keramik
Keramik har ikke kun fået en renæssance blandt kunstsamlere i ind- og udland. Interessen for den finkornede jordtype, der i Danmark blev dannet under istiderne for millioner af år siden, har også ramt børn som voksne.
”Jeg har lavet keramik i 40 år og har været hele møllen igennem. Keramik var stort i 1970´erne. Siden blev det til grin. Sådan er det ikke længere. Der er sket noget de senere år. Måske er det corona eller den digitale tid, vi lever i. Der er i hvert opstået et stort behov for at bruge hænderne til fysisk at føle og mærke og røre ved ting eller komme ud i naturen. Folk er eksempelvis pjattede med at strikke og brodere. Nu oplever vi også, at det er blevet populært at lege med ler. På Frederiksberg er der åbnet en del kreative værksteder, hvor du kan komme ind fra gaden og lave dine egne krus eller vaser. Der er keramik alle vegne. Og som keramiker kan jeg kun glæde mig over den udvikling,” siger Bente Skjøttgaard, der sammen med Anne Damgaard glæder sig til at byde publikum indenfor i Peach Corner.
Udstillingen ”Alting Flyder” kan opleves frem til d. 26. februar 2022.
Artiklen er skrevet af:
Eva Tangø-Brandt, Freelancejournalist, Falkoneren
Om kunstnerne:
Bente Skjøttgaard (f. 1961) er uddannet keramiker fra Kolding Designskole, 1982-1986. Har haft sine værker med på utallige udstillinger i ind- og udland, herunder New York, London og Paris. Bente Skjøttgaard arbejder med at udfordrer lerets tyngde til at skabe organiske formationer og strukturer i en stræben efter det vægtløse. Hun balancerer på grænsen for det mulige, og undersøgelserne udvikler sig til store amorfe naturabstraktioner med masser af glasur.
Anne Damgaard (f. 1968) er uddannet beklædningsdesigner fra Det Kongelige Akademi, 1992-97. Har deltaget på utallige udstillinger i ind- og udland. Anne Damgaard skaber tekstile konstruktioner og unikke kjoler, løsrevet fra tid og sted, mode og praktisk anvendelse. I tyl, gaze og sære farvespil svæver de over vandene i deres eget eventyrlige univers.