Husker du historien? Befrielsen 4. maj 1945 på Frederiksberg
Fredag 4. maj 1945 klokken 20.35 kunne den danske BBC-speaker i London, Johannes G. Sørensen, viderebringe den længe ventede meddelelse om de tyske troppers overgivelse i Holland, Nordvesttyskland og Danmark.
Som i resten af landet modtog størstedelen af indbyggerne på Frederiksberg befrielsesbudskabet fra England med glæde. Folk strømmede ud i gaderne, omfavnede hinanden og sang fædrelandssange. Frygten for at de tyske besættelsestropper ville udkæmpe en meningsløs slutkamp i Danmark, viste sig heldigvis at være ubegrundet, og modstandsbevægelsens styrker kunne overtage kontrollen med Frederiksberg og resten af landet 5. maj om morgenen.
Tre dage senere – den 8. maj – kunne glade frederiksbergere byde de længe ventede britiske befrielsestropper velkommen til byen. Helten over dem alle, feltmarskal Montgomery, måtte indbyggerne i hovedstaden dog vente yderligere fire dage på at kunne komme til at hylde.
Ikke alle glædede sig
Det var dog ikke alle, der tog del i fejringen i befrielsesdagene. Rundt omkring på Frederiksberg sad lokale nazister, værnemagere, ”tyskerpiger” og andre af tyskernes håndlangere og frygtede for, hvad morgendagen ville bringe. Mange blev allerede om morgenen 5. maj afhentet af lokale modstandsfolk og interneret. For mange af de internerede ventede et retsligt efterspil forude. Det havde naturligvis sin pris at have holdt med de forkerte under besættelsen.
Artiklen er skrevet af vicestadsarkivar Lars Schreiber Pedersen fra Frederiksberg Stadsarkiv.