Heavy metal på borgmesterens skuldre
Der er mindre end en måned til kommunalvalget og dermed også til aftenen, hvor borgerne på Frederiksberg enten jubler, hulker eller trækker på skuldrende af valgresultatet og navnet på den politiker, der skal bære borgmesterkæden i næste valgperiode.
Men hvad ved vi egentlig om Frederiksbergs borgmesterkæde, som vi ser kommunens nuværende Konservative borgmester Simon Aggesen bærer ved særlige lejligheder?
Heldigvis en hel del takket være Frederiksbergs Stadsarkiv.
En gave fra kommunens ansatte
Frederiksbergs borgmesterkæde er fra 1953 og det var Arne Stæhr Johansen, der, som den første borgmester, fik kæden at mærke på skuldrene. Han fik den overrakt kl. 9.20 den 9. maj 1953 på dagen for Frederiksberg Rådhus’ officielle indvielse, som blev fejret med et stort program og deltagelse af Kong Frederik og Dronning Ingrid.
Borgmesterkæden var, som det ofte har været kutyme, en gave fra de kommunale organisationer og i dette tilfælde blev den overrakt af overmaskinmester Knud Nielsen og kommunelærerinde frk. Nielsen, fremgår det af bogen ”Frederiksberg Rådhus”.
Lokalt arbejde
Borgmesterkæden blev fremstillet af oldermanden for Guldsmedelaget, Paul Bang, der i ugerne op til overrækkelsen havde haft kæden udstillet i sit butiksvindue på Gl. Kongevej. Der gik mere end 500 arbejdstimer med fremstillingen af kæden, som er udformet i massivt sølv og herefter guldbelagt.
Kæden vejrer 491 gram og har 48 led i tre forskellige udformninger. På kædens led er der gjort plads til at indgravere navnene på op til 20 borgmestre. Kædens nederste led består af tre jagtfalke med udslåede vinger. Falkene til højre og venstre skuer mod den fremadskuende falk, som udgør kædens nederste led, hvorpå er monteret en rund medaljon med byvåbenet udført i emalje og teksten: Borgmester. Frederiksberg. 1953
Lokal guldsmed anslår værdien
En ting er borgmesterkædens affektionsværdi, men hvad ville det koste, hvis man skulle fremstille kæden på ny i nutidskroner, spurgte jeg guld- og sølvsmed Michael Weihe, der driver værksted og butik på Gammel Kongevej.
”Eftersom det er forgyldt sølv, vil jeg vurdere at materialeomkostningerne inklusiv forgyldning af kæden er cirka 20.000 kroner. Sammenlagt med 500 arbejdstimer, som jo er den omkostningstunge del i dagens Danmark, så er det min vurdering, at vi nok lander på en rund halv million kroner. Det er i hvert fald det, jeg ville tilbyde at lave den for, hvis jeg blev spurgt. Var kæden nu udført i 18 karat guld ville prisen være det dobbelte, ”siger Michael Weihe, som selv har fremstillet en Frederiksberg-broche med kendte vartegn.
Inspiration fra Tyskland
Traditionen med at bære en borgmesterkæde er på ingen måde noget, vi i Danmark selv har fundet på. Inspirationen kommer særligt fra Tyskland, hvor det har været en tradition siden 12-1300-tallet. Danskerne fik først for alvor øjnene op for borgmesterkæde-traditionen i 1930’erne og særligt efter 1970’erne har det taget fart med at iføre landets borgmestre de lokalpatriotiske kæder. De danske borgmesterkæder er langt fra lige så værdifulde og prangende som de tyske forbilleder, men de er dog udført af så tilstrækkelig meget ædelmetal, at man som borgmester, netop som det er hensigten, kan mærke vægten af det betydningsfulde embede, man har fået på sine skuldre.
Artiklen er skrevet af Jeanette Hougaard, redaktør på Falkoneren.
Kilder: Bogen ’Frederiksberg Rådhus’, fra 2003, redigeret af Henning Bro og Per Gents. Frederiksberg Stadsarkiv
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner