Frederiksbergmuseerne følger i fodsporene på verdens anerkendte museer
Det kan være en overvældende oplevelse at gå på kunstmuseer. Ofte er der så mange værker, at du stresser rundt for at se dem alle sammen. Undersøgelser fra blandt andet Harvard Universitet viser, at en museumsgæst normalt bruger mellem 3-30 sekunder på at se på et enkelt kunstværk.
Men hvad sker der, hvis du bruger fem minutter, to timer – eller måske en hel dag på at sidde i stilhed og studere et maleri, fotografi eller en skulptur? Erfaringerne viser, at din kunstoplevelse bliver langt større, og som sidegevinst kan du booste dit mentale helbred.
Det er grundtanken bag Slow Looking, som flere og flere internationale toneangivende gallerier og kunstmuseer som blandt andre The Met og MoMA i New York og Tate Galleri i London tilbyder sine gæster.
Slow Looking har også fundet vej til Frederiksbergmuseerne. Det sker under navnet Mindful Museum. Her kan du købe en 30-minutters Slow Looking oplevelse, hvor du bliver guidet til at kigge langsomt på et maleri, tegning eller et æstetisk museumslokale.
Corona, kunst og brobygning
Museumsinspektør for kultur og sundhed på Frederiksbergmuseerne, Cecilie Monrad, står bag det nye tilbud. Cecilie Monrad har i mange år haft ansvaret for at bruge Frederiksbergmuseerne til at skabe bro mellem kultur og sundhed. Hun mener, at der er flere gode forklaringer på, hvorfor gallerier og kunstmuseer tager Slow Looking til sig og i dag har det som et fast tilbud på programmet. En af forklaringerne hedder corona.
”Den globale coronanedlukning satte noget i gang hos folk. Selvom det har været en svær tid med angst og usikkerhed, har det også åbnet op for, at folk er blevet mere eftertænksomme. Pludselig blev der tid til at gå lange ture, læse bøger eller dyrke mindfulness. Museumsverdenen har også været hårdt ramt af nedlukninger. Derfor har det været en naturlig ting for museerne at se på, hvad tendensen er hos befolkningen og imødekomme de behov, der ligger derude. Og den er, at flere og flere mennesker gerne vil fordybe sig. Også i kunst,” siger Cecilie Monrad.
Slow Looking kan meget mere end at give museumsgæsten en større kunstoplevelse. Metoden, hvor du giver dig ekstra god tid til at studere et enkelt kunstværk, har ifølge Cecilie Monrad også en positiv indvirkning på folks mentale sundhed. Det skyldes, at Slow Looking kan virke afstressende og hjælpe os med at lære at fokusere på én ting ad gangen.
”Vi får en mental pause fra hverdagens tankermylder og alt det, man skal nå på en dag. Slow Looking metoden trækker nemlig på elementer fra meditation og mindfulness. Når tankerne flyver væk med dig, bruger du kunstværket til at komme tilbage til øjeblikket,” forklarer Cecilie Monrad.
Dokumenteret effekt
I 10 år har Frederiksbergmuseerne, som en del af deres kultur- og sundhedsstrategi, udviklet projekter og tilbud til psykisk sårbare og udsatte grupper. Det skyldes, at der i dag er en forskningsbaseret anerkendelse af kunstens potentiale til at booste folks mentale sundhed.
”Når vi nu har dokumenteret viden fra blandt andet Verdenssundhedsorganisationen (WHO ) om de positive effekter af at bygge bro mellem kultur og vores mentale sundhed, er det oplagt, at en kulturinstitution som vores er med til at løfte lokalsamfundets udfordringer,” siger Cecilie Monrad.
Med erfaringerne fra coronanedlukninger og en ny opsigtsvækkende rapport fra Sundhedsstyrelsen, der peger på, at hver sjette dansker har det psykisk dårligt, var det nærliggende for Cecilie Monrad at gribe fat i Slow Looking.
”Vi har set, at corona har skabt en tendens til, at folk gerne vil ned i gear og fordybe sig. Da flere og flere museer verden over begyndte at udbyde Slow Looking forløb, var det naturlig for os som kulturinstitution at finde ud af, om vi ville være med på bølgen. Og vi besluttede, at det gør vi,” siger Cecilie Monrad.
Udvælger og guider selv folk
Når folk køber en Slow Looking billet, tager Cecilie Monrad imod gæsterne. Det vil også være hende, der udvælger de enkelte kunstværker og guider folk gennem seancen. Forinden har hun selv brugt en god rum tid foran kunstværket.
”Jeg kan ikke sidde og guide dem, der kommer, hvis jeg ikke selv har siddet et godt stykke tid foran det enkelte værk. Jeg har erfaret, at jo længere tid, jeg sidder og kigger på værket, jo flere spørgsmål dukker der op. Så jeg er godt forberedt.”
Cecilie Monrad løfter lidt af sløret for, hvordan en Slow Looking session kommer til at foregå.
”For at skabe tryghed og en intim stemning er vi maksimalt otte mennesker i rummet. Jeg laver en kort vejrtrækningsøvelse for at få folk til at være tilstede og glemme verden udenfor. Herefter laver jeg en individuel guidening, hvor jeg leder folks blikke rundt på kunstværket eller rummet. Jeg beder dem se på detaljerne og mærke efter, hvad det er for nogle stemninger og følelser, de får. Bagefter kan man dele med de andre, hvad man oplevede. Sammen bygger vi så videre på hinandens tanker og oplevelser. Så det at komme til Slow Looking er også en social ting,” forklarer Cecilie Monrad.
En fantastisk oplevelse
I Frederiksbergmuseernes program vil der frem til sommeren være to ugentlige seancer med Slow Looking. Cecilie Monrad ser frem til det. Hun håber, at museumsgæsterne vil tage godt imod det nye tilbud.
”Jeg glæder mig helt vildt til at komme i gang. Jeg har selv prøvet Slow Looking på et kunstmuseum i Manchester, hvor de har dedikeret et helt rum til det. Jeg skulle kigge på et billede, som jeg normalt aldrig ville have standset op ved. Men efter at have set på det i længere tid dukkede der nye detaljer op. Langsomt begyndte jeg at føle mig mere og mere rolig og veltilpas og fyldt med energi, fordi jeg kunne lukke alt ude af mine tanker. Det var en fantastisk oplevelse. Og jeg kan varmt anbefale det.” slutter Cecilie Monrad.
Hvis du vil være med til at sikre, at Frederiksberg har et lokalt, uafhængigt medie uden annoncer, så bliv medlem af foreningen, der driver Falkoneren.