Et kig bag julekulisserne på Værnedamsvej
Jeg mødte en af julebagmændene, der har skabt den store succes i den smalle gade.
Regn og blæst udeblev og det samme gjorde mundbindene (udendørs i hvert fald), mens boder og ”folkemængder” satte liv i Værnedamsvej og Tullinsgade med det årlige julemarked 4. december.
Det er galleriejer Jesper D. Lund, billedkunstner ud i klassisk oliemaleri, der står for planlægning og gennemførelse af markedsdagene – og han har været tidligt oppe denne lørdag morgen for at få de sidste brikker på plads.
Vi fanger ham i galleriet HannemannLund, hvor han nu i 11 år har haft sit virke sammen med sin hustru, kunstneren Mette Hannemann. På spørgsmålet om opbakningen til arrangementet med markedsdagene kommer svaret hurtigt:
”Stort set alle i området nyder markederne. De får jo også tilbagebetaling for deres velvillighed, når gaderne rømmes for biler, for så er der lejlighed til at kigge op mod himlen, hvor julebelysningen hænger. Danmarks flotteste vel at mærke,” mener galleriejeren.
Vi afbrydes kort af en god ven af huset, der efterlyser den lovede herlige gløgg, som udskænkes fra galleriet, før Jesper Lund supplerer: ”Det er muligt, at de enkelte biler, der trods alt holder i gaden, er udtryk for en vis irritation over markederne, men det er faktisk ganske få.”
Værnedamsvej er et unikt sted og har et stærkt brand på butiksområdet, og de tilbagevendende markedsdage er afgjort med til at sikre, at familier og de mange handlende løbende vender tilbage.
”Værnedamsvej og Tullinsgade er et særligt område og det skyldes kort og godt, at vi er mange, der kerer sig om tingene hernede. Vi tager ansvar og involverer os i områdets udfordringer og muligheder.”
Et par børn fra Den Franske Skole plager forældrene om julegodter og kommer lidt på tværs, men Jesper smiler og nikker genkendende til den charme, som skolen, børnene og forældrene spreder ud over området. Han har selv boet i gaden siden 2003 og nyder stemningen.
Selvfølgelig er det ikke ren idyl at arrangere og afvikle julemarkedet. Der er også udfordringert og her spiller det blandt andet en rolle, at Værnedamsvej faktisk udgør grænsen mellem Frederiksberg og Københavns Kommune.
”Det er det rene bureaukrati, da begge kommuner skal inddrages for at give tilladelser – og når det gælder Frederiksberg Kommune, er der ovenikøbet to instanser, der skal rettes henvendelse til. Det er virkelig tungt,” sukker han og ryster på hovedet, mens vi kæmper vi os vej gennem røg og damp fra et af de mange udendørs serveringer. Her serverers gløgg og æbleskiver, men også varme portionsanretninger fra forskellige udenlandske køkkener rækker ud imod os længere nede ad gaden.
Selve den praktiske afspærring af området skal også håndteres – og det klares via en privat entreprenør, idet kommunens pris har vist sig for dyr.
”En håndsrækning fra kommunen på det punkt i form af afspærring under markederne ville være en kæmpe økonomisk hjælp og står klart øverst på årets juleønskeliste,” slutter Jesper Lund, mens han vinker og råber ”god jul” til et par, der er ved at forsvinde i den voldsomme trængsel og alarm.”
- Lukning af Værnedamsvej er en tilbagevendende begivenhed – første lukning for afholdelse af ”marked” fandt sted i 2014 – og julemarkedet fulgte året efter i 2015.
- Antallet af boder ved de tilbagevendende markeder ligger på godt 100 – og der er venteliste for at komme med.
- Der holdes marked tre gange årligt: Forårsmarked, høstmarked og julemarked – altid den første lørdag i maj, september og december.
- Interessen og besøgstallet er stigende og i løbet en markedsdag skønnes det, at området passeres af op i mod 10.000 borgere fra nær og fjern.
- Jesper Lund står for udlejning af boder samt en i øvrigt begrænset markedsføring af begivenheden.