D-A-D trommeslager Laust Sonne har det hele, lidt til og meget mere
Det kom som en kæmpe overraskelse for musikeren Laust Sonne, som også er manden bag trommerne i det legendariske band D-A-D, da han fik tilbudt en rolle i Teaterkoncert C. V. Jørgensen på Aveny-T.
Skuespil og teaterscener er nemlig ikke ord, der optræder på hans kunstneriske CV, selvom en af Danmarks bedste trommeslagere har produceret egen musik og tekster og spillet ved udsolgte D-A-D koncerter i over 20 år.
Om få dage debuterer Laust Sonne så for første gang på en teaterscene. Det gør han, når han skal være med til at hylde en af Danmarks store nulevende sangskrivere i den anmelderroste Teaterkoncert C. V. Jørgensen, der første gang havde premiere på Aarhus Teaters store scene i august 2020.
Nu er turen kommet til at sætte forestillingen op i den østlige del af landet på Aveny-T på Frederiksberg. Denne gang med Laust Sonne på rollelisten, hvor han udover at sidde bag trommerne også synger, performer og spiller klaver og guitar.
”Det prøver jeg fandeme”
Nervøsiteten og spændingen over at skulle springe ud på en teaterscene er ikke til at skjule, da Falkonerens journalist møder den velklædte og imødekommende trommeslager en sen fredag eftermiddag midt i de travle teaterprøver.
”Det kom virkelig bag på mig, da jeg fik en mail fra teaterdirektør Jon Stephensen, hvor han spurgte, om jeg ville være med på holdet. Jeg har aldrig overvejet teateret eller tænkt det som en mulighed, men der var tilfældigvis plads i min kalender her til foråret, så jeg tænkte, at det lyder sjovt. Det er nyt. Det er teater. Det prøver jeg fandeme”, fortæller Laust Sonne.
Teaterkoncert C. V. Jørgensen er skabt af det erfarne makkerpar Nikolaj Cederholm og Kåre Bjerkø, der i 1995 opfandt teaterkoncerten som genre. Teaterkoncerten på Aveny-T bliver fremført af ni performere, der alle både synger og spiller instrumenter. På scenen vil de fungere som et kollektivt hold, der ophæver det traditionelle skel mellem band og sangere/skuespillere. Ambitionen er at forstærke C. V. Jørgensens udtryksfulde sange og skabe en intim og intens oplevelse for publikum.
Med på scenen står to af de store skuespiltalenter lige nu, Fanny Bornedal og Stanley Bakar, der ligesom Laust Sonne skal være med til at genåbne Aveny-T med det, som teaterdirektør og scenograf på forestillingen Jon Stephensen kalder ”et brag af en forestilling”.
Pressesky kritikeren af småborgerligheden
Hovedpersonen i Teaterkoncert C. V. Jørgensen er naturligvis ikke Laust Sonne. Det er tværtimod en af de største danske sangskrivere nogensinde, den 71-årige Carsten Jørgensen, der har kastet kunstnernavnet Valentin ind som mellemnavn.
C. V. Jørgensen fik sit store gennembrud i 1977 med albummet Storbyens små oaser og sangene Entertaineren og Bellevue. I 1980 indspillede C. V. Jørgensen albummet Tidens tern med sangen Costa del Sol, der blev en landeplage. Tidens Tern er siden optaget i Kulturkanonen.
Den pressesky og reserverede sanger og sangskriver, der i ungdommen fandt sin musikalske inspiration i den amerikanske musiker Bob Dylan, har frem til i dag udgivet 12 albums og arbejdet med en lang række danske rockikoner.
Efter mange års fravær fra den danske musikscene, vendte C. V. Jørgensen tilbage i 2018 med koncerter på en række festivaler, hvor han spillede for fulde huse og med begejstrede anmeldelser.
I sin originale og lyriske stil har den danske rockpoet fra Lyngby aldrig holdt sig tilbage for at udlevere sig selv eller danskerne i sin sange. C. V. Jørgensen er kendt og berygtet for at kritisere og spidde småborgerligheden. Og med et skævt smil og alvorlige miner at iagttage og fortolke hverdagen og den menneskelige eksistens på godt og ondt.
Sætter ord på nattelivet som musiker
For Laust Sonne er det også med den største respekt for C. V. Jørgensen som menneske og musiker, at han de næste måneder skal være med til at overføre en mesterlig musikkollegas sange og tekster foran et forventningsfuldt publikum. Ikke mindre end 25 af C. V. Jørgensens ikoniske sange er med i teaterkoncerten på Aveny-T, der har plads til 400 gæster per forestilling.
”Det har været virkelig fedt at dykke ned i C. V Jørgensens tekster. Han har en genial måde at skrue dem sammen på og har en fantastiske evne til at bruge billedsprog til at udtrykke sig. Han spænder vidt og bredt som musiker og sangskriver, og som den musiske alt-mulig-mand, jeg er, kan jeg sagtens lære noget af ham”.
Laust Sonne skal synge solo i flere af C. V. Jørgensens sange. To af dem, Neon nok og Sæsonen er slut, handler blandt andet om at vågne op og leve livet om natten, når alle andre mennesker sover. En tilværelse, som Laust Sonne genkender fra sit eget liv.
”Nogle af C. V. Jørgensens tekster kunne være skrevet direkte til mig. For eksempel det med at føle sig fremmedgjort og ikke vide, hvad du skal bruge dagen til, når du som musiker er på turne og spiller hele aftenen og fester og har gang i den om natten”, fortæller Laust Sonne og fortsætter.
”Livet som musiker kan være enormt tillokkende, fordi du slipper for et 9-16 job, men det har også nogle konsekvenser. Det kan være svært at spille musik og være på farten hele tiden og samtidig forsøge at have et familieliv kørende ved siden af. Det kender jeg i hvert fald fra mig selv. I vores branchen er der også dygtige musikere, der forspilder deres chancer og brænder ud undervejs, fordi der går for meget fest i den, fortæller Laust Sonne, der er gift og har to børn fra et tidligere ægteskab.
Et fantastisk hold af musikere og skuespillere
Teaterkoncert C. V. Jørgensen spiller i den 166 år gamle teaterbygning Aveny-T på Frederiksberg, der her til foråret indvier et nyt teater, der er blevet både moderniseret og har fået en ny tilbygning kaldet Væksthuset, som rummer en ekstra scene. At det blev Aveny-T, der ligger scene til Laust Sonnes debut på teateret, har en særlig betydning for ham.
”For mig har Aveny-T altid stået for det progressive indenfor dansk teater. Musicals har aldrig sagt mig noget, men det tiltaler mig, at det er en ren teaterkoncert, og at musikken er i højsædet og bliver fortalt på en teatralsk måde. Det er også en fantastisk homogen gruppe af skuespillere og musikere, som instruktøren har fået sat sammen, siger Laust Sonne, som er født og opvokset på Frederiksberg i det, han selv kalder ”en overskudskommune med super gode musiktilbud og faciliteter til børn og unge, der brændte for musikken”.
Der er masser af rosende ord fra Laust Sonne til hele holdet bag teaterkoncert C. V. Jørgensen.
”Det er nogle super fede og dygtige mennesker, der er med. Vi har forskellige kompetencer. Nogle er stærke på det musikalske, andre er det på teaterdelen, men alle er på med at hjælpe og løfte hinanden. Det er også super spændende og inspirerende at arbejde sammen med Nikolaj Cederholm, og han er en af grundene til, at jeg turde sig ja til at være med”.
Der bliver knald på
Uden at fortælle for meget, løfter Laust Sonne gerne lidt af sløret for, hvad publikum kan forvente af Teaterkoncert C. V. Jørgensen.
”Det er en vild og vanvittig historie, der går lige i flæsket på folk. Der kommer virkelig knald på. Det bliver et bombardement af sanserne med et sindssygt lysshow, der hylder C. V. Jørgensen. Der sker virkelig meget på scenen, mens du får blæst en koncert i hovedet. Forestillingen rummer også inderlighed, dybsindighed og nærhed, og jeg tror, at forestillingen vil overrumple publikum.
Om få dage kan Laust Sonne skrive performer og skuespiller på CV´et. Om en af Danmarks dygtigste trommeslager og musikalske multikunstner også har en fremtid på teateret, vil tiden vise. Selv afviser han det ikke, selvom kalenderen er booket op med D-A-D turneer hele sommeren og efteråret 2022.
”På en skala fra 1-10 kan jeg kun sige, at det er røvsjovt at være på en scene. Jeg er ikke blevet skuffet og er åben for at prøve nye ting indenfor teatret, men det skal være det rigtige projekt, hvor jeg føler, at jeg kan tilføre noget. Musikalsk står jeg stærkt, og jeg kan udvikle mig på teaterdelen, men du skal kunne give karakter til de roller, du spiller. Jeg er jo vant til at være Laust til en koncert. Nu skal jeg være en karakter, der spiller og synger C. V. Jørgensens sange”.
Fedt hvis han kigger forbi
Laust Sonne har knoklet med prøver på forestillingen hele dagen. Om et par timer skal han igen ind til aftenens prøver på Aveny-T, hvor han skal have styr på de sidste ting omkring koreografi, tøj, makeup og de utallige sceneskift, der er i løbet af den cirka 2 timer lange teaterkoncert.
Laust Sonne slipper dog ikke for at svare på, om han personligt har mødt den folkekære musiker og sangskriver, der holder sig langt væk fra rampelyset og yderst sjældent giver interview. Og som efter 9 års betænkningstid endelig godkendte opsætningen af Teaterkoncert C. V. Jørgensen.
”Nej”, lyder det korte og præcise svar fra Laust Sonne.
”Men det ville være fedt, hvis han kigger forbi Aveny-T”.
Artiklen er skrevet af Eva Tangø-Brandt, Freelance-journalist
Teaterkoncert C. V. Jørgensen kan opleves på Aveny-T.
Spillested: Falkoner Alle 102, 1820 Frederiksberg C
Spilleperiode: 25. februar – 30. april
Varighed 2 timer og 10 min. inkl. pause.
Aldersgrænse: fra 12 år
Om Laust Sonne
Født d. 11. december 1974 på Frederiksberg.
Voksede op i et musikalsk hjem og begyndte i en tidlig alder at spille på trommer og senere guitar.
I 1990´erne flyttede Laust Sonne til London, hvor han danner bandet Butterfly Species, der senere går i opløsning efter at være flyttet til Los Angeles.
I 1998 vendte Laust Sonne hjem til Danmark, hvor han blandt andet turnerede med Tim Christensen.
I 1999 blev Laust Sonne trommeslager i DAD. Sideløbende startede han en solistkarriere ved at danne bandet Dear, hvor han er forsanger og spiller guitar. I 2001 udgav han albummet Nice Noizy Toys. I 2003 kom det groovy og rockende album Billy B.
I 2008 havde Laust Sonne et hit med sangen Spell On You.
Senere har Laust Sonne kastet sig over jazzgenren.
Privat bor Laust Sonne i Ørestaden på Amager med sine kone, skuespiller Maria Erwolter. Fra sit forhold med sangerinden Dicte har han to børn.