600 borgere så rådgivernes første kreative skitser til udviklingen af hospitalsgrunden
Der var fulde huse, da Frederiksberg Kommune med deltagelse af borgmester Michael Vindfeldt (S) og 1. viceborgmester Lone Loklindt (R)bød velkommen 24. februar i Kedelhallen. Her kunne byens borgere se de første spæde idéskitser til den fremtidige udvikling af Frederiksberg Hospital, som kommunen købte i 2018.
Med til det åbne hus arrangement var de tre private rådgiverteams, der gennem et såkaldt parallelopdrag, er udvalgt og betalt af kommunen til at arbejde med en udviklingsplan for området.
Hovedtemaerne for de tre teams er, at de skal fokusere på spørgsmål som p-muligheder, samspil med nabokvarterne samt bevarelse og udvikling af de grønne områder. Desuden skal de se på, hvordan de udvikler et mix af boligformer. Et delikat emne er også spørgsmålet om, hvilke bygninger, der skal bevares eller nedrives og erstattes af nybyg.
De tre rådgiverteams er stadig i fuld gang foran tegnebrættet med blyant og viskelæder. Formålet med midtvejsevalueringen i Kedelhallen var at give borgerne chancen for at kigge med ind i ”det kreative værksted” og se, hvordan rådgiverne også formår at omsætte de input, der er kommet fra borgere gennem workshops, temavandringer og som kommentarer via ”Borgerinput” på kommunens hjemmeside.
Grønt hjerte og fokus på gæstfrihed og compact living
Det første team, der fik mikrofon på borgermødet, var Team Vandkunsten. Med det provokerende slogan ”Bevar alt” satser de blandt andet på at transformere området ved at bygge ovenpå eller bygge til de eksisterende boliger. Desuden gør de sig til talsmænd for compact living, hvor man bor i mindre boliger og primært anvender træ som byggemateriale.
Efter 20 minutters præsentation fra Team Vandkunsten, var det Team Sleths tur. Med arbejdstitlen ”Fra hospital til hospitalitet” vil de forsøge at tage hånd om både kulturarv, naturarv og funktionsarv. Team Sleth vil fokusere på, at det nye kvarter favner det grønne og bæredygtige og oser af omsorg og gæstfrihed.
Team Effekt sluttede oplægsrunden af med at komme med deres bud på Frederiksbergs nye kvarter. Under overskriften ”Fra hospitalsø til byoase” vil de blandt andet skabe et grønt hjerte inde på området med et stort sammenhængende have- og aktivitetsområde.
Efter præsentationerne gik de tre teams over til hver deres borde og stande. Her kunne de fremmødte med en kop kaffe i hånden cirkulere rundt og få en personlig snak med arkitekterne.
Midtvejsevalueringen sluttede med, at de tre teams igen kom på podiet og i korte træk opsummerede de input, de havde fået fra borgerne i den ca. 45 minutters lange ”kaffepause”.
Med på ønskelisten fra borgerne var blandt andet, at seniorbofællesskaber er interessante. At det grønne og biodiversitet gerne må fylde. Området skal være åbent og tilgængeligt, og så må der meget gerne være gader med specialbutikker.
For andre borgere var det vigtigt, at det nye kvarter også rummer kunst og er tro mod den historie, der er på hospitalsområdet. Der var også et udpræget ønske om, at der ikke kommer betonbyggerier og ikke bygges højere end 4,5 etage.
Frygter for økonomien
Falkoneren talte med nogle af de borgere, der var mødt op på dagen. En af dem var Birgit Larsen. Hun har boet på Frederiksberg i 30 år og er nabo til hospitalsgrunden. Hun drømmer om, at man bevarer de gamle hospitalsbygninger og i høj grad fokuserer på det grønne. Hun var positiv overfor de forslag, der kom frem.
”Jeg synes, at der er nogle spændende ideer, vi har fået præsenteret i dag. Alle tre teams ønsker at bevare mange af de gamle smukke hospitalsbygninger, så det tegner godt. Jeg kunne især godt lide forslaget fra Team Effekt, som vil udvikle et grønt hjerte med et stort sammenhængende have- og aktivitetsområde i midten af området, hvor der også er plads til aktiviteter, der binder folk sammen”, fortalte Birgit Larsen, som også gerne ser, at der bliver gjort plads til flere idrætsfaciliteter på området.
En af de ting, som Birgit Larsen kan være bekymret for midt i sin begejstring over visionerne for udviklingen af det nye kvarter, er økonomien.
”Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvordan kommunen vil få økonomien til at hænge sammen i forhold til den høje kvalitet i projekterne, der er lagt op til. Det koster jo noget at bygge flot og godt. Der går mange år, før området er færdigudviklet, men det vil være rigtig trist, hvis økonomien spænder ben for visionerne, og det ender med, at der bliver smækket en masse hurtige boliger og bygninger op, som det sker mange steder i dag. Bygninger, hvor der ikke er en sjæl, og hvor man bygger alt for tæt, fordi det viser sig, at økonomien ikke balancerer”, siger Birgit Jensen.
Drømmer om en seniorbolig
Et af de mange hovedtemaer, som de tre rådgiverteams har fået til opgave at arbejde ud fra, er, at der skal være et varieret udbud af boligformer og -typer til familier, singler, ældre og unge. Henning på 80 år, var en af dem, der lyttede spændt med ved gennemgangen af de tre rådgiverteams forslag.
”Jeg synes alt i alt, at det er nogle spændende oplæg, de kommer med i dag. Jeg kunne rigtig godt lide det med, at området skal være bilfrit og med gode cykel- og gangstier, der er forbundet med resten af Frederiksberg. Og så er jeg meget begejstret for planerne om at bygge seniorboliger. Det var faktisk det, der fik mig til at komme i dag. Singlefællesskaber og seniorboliger er kommet for at blive. Der bliver flere og flere af dem, og jeg håber, at jeg en dag kommer til at bo i en af de seniorboliger, som de planlægger at bygge”, siger Henning.
Er vild med ideen om at kombinere liv og ro
En af kommunens overordnede visioner for hospitalsområdet er at skabe et åbent, imødekommende og grønt bykvarter med bæredygtige fremtidsløsninger, der rummer massser af liv, men hvor der også er plads til fred og ro.
Gitte og Kirsten, der bor sammen i en ejerlejlighed på Frederiksberg, kan sagtens se sig selv bo på hospitalsgrunden, der efter planen skal være færdigudviklet om cirka 10 år.
”Vi kan godt lide ideen om en bydel, der rummer både det livlige og det rolige. At der er masser af aktiviteter i området og mennesker, der bor sammen på kryds og tværs af generationer og børn, der løber rundt og spiller fodbold. Der skal også være grønne fredelige områder, hvor du kan slappe af og finde ro. Biler skal være forbudt, og der skal ikke være nogen høje bygninger”, siger Kirsten. Både hun og Gitte drømmer om engang at flytte ind i en bolig på hospitalsgrunden.
”Vi vil meget gerne i fremtiden have fat i en af de ældreboliger, som de planlægger at opføre. Der er vist også nogle planer om, at der skal være en sundhedssektion i bydelen, hvilket er virkelig tiltalende for os. Og så håber vi, at der kommer en masse hyggelige caféer, restauranter og take away steder, hvor vi nemt og hurtigt kan gå hen og hente mad”, lyder det fra Kirsten og Gitte.
Begejstret over interessen for området
1. viceborgmester og formand for By- og Erhvervsstrategisk Udvalg, Lone Loklindt, sad med på forreste række i den tætfyldte Kedelhal. Lone Loklindt var meget tilfreds med den første midtvejsevaluering.
”Det var overvældende og dejligt at se så mange mennesker, der havde fundet vejen herhen, og som er interesserede i hospitalsområdet, som vi skal i gang med at udvikle. Der er et kæmpe potentiale i de oplæg, som de tre teams er kommet med i dag. Der er tænkt nyt ind i projekterne samtidig med, at man vil bevare områdets identitet og det grønne”, lød det fra Lone Loklindt.
En ting er kommunens store drømme og visioner om at skabe et nyt og levende bykvarter på Frederiksberg, der skal være et grønt og bæredygtigt fyrtårn for byen. En anden ting er at få økonomien til at hænge sammen. Den del af opgaven skal de tre rådgiverteams også forholde sig til, forklarede Lone Loklindt.
”Som en del af opgaven skal de komme med forslag til, hvordan man kan udvikle området i etaper, og hvornår man skal gøre hvad for at få det hele til at hænge sammen, også økonomisk. Nogle af bygningerne skal måske sælges til private, som så får til opgave af udvikle dem, for kommunen skal ikke lave boliger”, siger Lone Loklindt.
På spørgsmålet, om Lone Loklindt personligt har en favorit blandt de tre forslag, som er under udarbejdelse, er svaret nej.
”Der er rigtig gode ideer i dem alle, og det er måske humlen i det. Men i sidste ende er vi ikke forpligtet til at vælge ét af forslagene. Vi kan kombinere dem eller plukke fra de idéer, de tre rådgiverteams kommer med, og hvor sigtet er at sammensætte en færdig udviklingsplan for området, som vi skal vælge og arbejder ud fra”.
De foreløbige idéskitser fra de tre rådgiverteams kan ses på Frederiksberg Rådhus frem til d. 4. marts, hvor der også vil være mulighed for at komme med digitale kommentarer på www.frederiksberg.dk/frederiksberghospital.
Idéskitserne kan også downloades inde på kommunens hjemmeside.
Artiklen er skrevet af freelance-journalist Eva Tangø-Brandt.
Artiklen er opdateret den 28. februar kl. 13.00.
Hvad er et Parallelopdrag?
Parallelopdrag er et alternativ til traditionelle arkitektkonkurrencer, hvis man ønsker en åben proces med en høj grad af bruger- og interessentinddragelse. Ved et parallelopdrag har bygherre, i dette tilfælde Frederiksberg Kommune, hånd i hanke med rådgivernes forslag.
Frederiksberg Kommune har efter en tilbudsrunde udvalgt tre rådgiverteams, der mod et fastsat honorar på over en million kroner skal udarbejde forslag af, hvad der skal ske på hospitalsgrunden.
Gennem kollektive workshops kan borgerne og andre interessenter og aktører give rådgiverne input og feedback til deres forslag og udviklingsarbejde.
Herefter arbejder de tre rådgiverteams med hver deres projektforslag og kommer, som det skete ved midtvejsevalueringen i Kedelhallen, med deres foreløbige bud og overvejelser, som efterfølgende kan diskuteres blandt borgerne og andre deltagere.
Input og forslag samles i en skriftlig briefing til hvert rådgiverteam, der herefter arbejder videre med deres forslag i overensstemmelse med den briefing, de har modtaget.
Frederiksberg Kommune har desuden nedsat et repræsentativt borgerpanel på 35 personer, som vil følge udviklingsplanen og afslutningsvis komme med anbefalinger til vurderingsudvalget og kommunalbestyrelsen.
Efter gennemførelse af workshops o.a. skal de tre rådgiverteams aflevere deres færdige forslag i begyndelsen af maj 2022. Herefter udvælges et vinderforslag som derefter bearbejdes til færdigt projekt.
Hospitalsgrunden er samlet set på 12.000 m2, hvilket svarer til ca. to pct. af kommunens samlede areal på 8,7 km2.